пʼятниця, 29 березня 2013 р.

Змінні частини на Вечірні 30 березня 2013 року Божого



Вечірня (30 березня 2013 року Божого);ІІ неділя Великого Посту;  преподобного Григорія Палами; святого Кирила архиєпископа Єрусалимського; Глас 2;


Стихири на «Господи, взиваю я»
Стих: Виведи з в’язниці мою душу,* щоб дякувати імені твоєму.
Прийдіте, поклонімось* народженому предвічно від Отця Божому Слову,* що тіло прийняв від Діви Марії.* Він на хресті добровільно витерпів страждання* і віддався на похорон, і, воскреснувши з мертвих,* спас мене, грішну людину.
Стих: Мене обступлять праведники,* бо ти добро мені вчиниш.
Христос, Спаситель наш,* скасував наш смертний засуд,* прибивши його до хреста,* і викорінив владу смерти.* Тому поклоняємось його на третій день воскресінню.
Стих: 3 глибин взиваю до тебе, Господи,* Господи, почуй мій голос.
З архангелами прославмо воскресіння Христове,* бо він — наш визволитель і спаситель душ наших,* що з славою дивною і могутньою силою* знову прийде судити світ,* що його він створив.
Стих: Нехай будуть твої вуха уважні,* до голосу благання мого.
Ангел сповістив про тебе,* розп'ятого й похороненого Владику,* і сказав жінкам: Прийдіть і погляньте, де лежав Господь;* він бо - всесильний, - воскрес, як і прорік був.* Тому поклоняємось тобі, єдиному безсмертному:* Життєдавче, Христе, помилуй нас.
Стих: Коли ти, Господи, зважатимеш на беззаконня,* то хто встоїться, Господи. Та в тебе є прощення.
Твоїм хрестом ти знищив прокляття райського дерева,* похороном твоїм ти здолав владу смерти,* а воскресінням твоїм ти просвітив людський рід.* Тому й кличемо до тебе:* Христе Боже наш, добротворче, - слава тобі!
Стих: Задля íмени твого надіюсь на тебе, Господи,* надіється душа моя на слово твоє; надіється душа моя на Господа.
Господи, зі страху перед тобою відкрилися брами смерти,* а дверники адові, побачивши тебе, настрахалися,* бо ти зломив мідні ворота і знищив залізні затвори,* та й вивів нас із темряви й смертної тіні,* і розірвав наші окови.
Стих: Від ранньої сторожі до ночі,* від ранньої сторожі нехай уповає Ізраїль на Господа.
(г. 2, подібний: Якими похвальними піснями) Якими благопохвальмини піснями звеличимо ієрарха,* трубу богослов’я, вогненні уста благодаті,* приятеля Святого Духа, непорочного стовпа Церкви,* урочисту прикрасу Вселенної, ріку премудрості,* світильника для світла,* ясну зорю, яка все просвітлює.
Стих: Бо в Господа милість і відкуплений велике в нього;* він визволить Ізрáїля від усього беззаконня його.
Якими величними піснями завінчаємо ієрарха,* благочесного поборника і противника нечесності,* предстоятеля правдивої віри,* великого наставника і учителя,* прекрасного квітника Святого Духа,* золотоустого розмовника,* джерела ізцілення для вірних,* великого та преподобного Григорія.
Стих: Хвалíте Господа всі народи!* Прославляйте його всі люди!
Якими земними устами звеличимо ієрарха,* Учителя Церкви,* проповідника Божого світла,* тайновидця Пресвятої Тройці,* прикрасу для багатьох монахів,* ділами та видіннями прославленого,* похвалу Тесалонік,* небесного співгромадянина мироточивого та обожественного пречудного Димитрія.
Стих: Велике бо до нас його милосердя,* і вíрність Господа повíки.
Якими благопохвальмини піснями звеличимо ієрарха,* трубу богослов’я, вогненні уста благодаті,* приятеля Святого Духа, непорочного стовпа Церкви,* урочисту прикрасу Вселенної, ріку премудрості,* світильника для світла,* ясну зорю, яка все просвітлює.
Слава: (г. 6) Преподобний, приблаженний святіший отче,* пастирю добрий,* ученику Архипастиря Христа,* ти положив душу свою за вівці.* Сам і нині отче наш богоносний Григорію,* випроси молитвами твоїми дарувати нам велику милість.
І нині: (догмат г. 2) Минулася тінь Закону,* коли прийшла Благодать;* бо як кущ охоплений полум'ям не згоряв,* так і ти, Діво, породила й дiвою зосталась!* Замість вогняного стовпа, засяяло Сонце правди,* замість Мойсея - Христос,* спасіння душ наших.
Стихири на стиховні
Воскресіння твоє, Христе Спасе,* просвітило всю вселенну* і ти покликав до себе твоє створіння.* Всесильний Господи, — слава тобі!
Стих: Господь царює, у велич він зодягнувся.
Ти деревом, Спасе, знищив прокляття,* що від дерева почалось,* похороном твоїм подолав владу смерти* і просвітив наш рід твоїм воскресінням.* Тому й кличемо до тебе:* Життя подателю, Христе Боже наш, - слава тобі!
Стих: Бо він утвердив вселенну,* і вона не захитається.
Коли ти, Христе, був прибитий до хреста,* змінив єси красу творіння.* Вояки, виявляючи нелюдяність,* списом прокололи твої ребра,* во­роги ж просили опечатаний гробу,* не знавши твоєї сили.* Але ти, Господи, з милосердя свого серця* прийняв погребення і на третій день вос­крес,* тому, — слава тобі!
Стих: Домові твоєму, Господи,* належить святість на довгі літа.
Христе, життя подателю!* Ти добровільно витерпів страсті смертних ради* і зійшов до аду як сильний* і там, немов від лютого звіра,* вихопив дожидаючих твого приходу* і, замість аду, дарував життя в раю.* Тому й нам, що прославляємо твоє на третій день воскресіння,* дай очищення з гріхів і велику милість.
Слава: (г. 8) Вельми сильний язик твій до вчительського навчання, в скорботах сердечно проголошував, душі лінивих відновлював, твоєю проповіддю ліствиця будується, від землі до Бога возносимося. Тому Григоріє, чудо Тессалонік, не переставай молитися до Христа Господа, щоб просвітив божественним світлом тих, що почитають тебе.
І нині: Діво пречиста, що невимовно зачала тілом Бога!* Мати Бога вишнього!* Прийми мольби твоїх слуг, Всенепорочна,* даючи всім прощення гріхів.* Прийнявши нині наші благання,* моли, щоб усі ми спаслися.
Тропарі
Тропар: (г. 2) Коли зійшов ти до смерти, Життя безсмертне,* тоді ад умертвив ти сіянням Божества;* коли ж і померлих з глибин підземних ти воскресив,* всі сили небесні взивали:* Життєдавче, Христе Боже наш, слава тобі!
Слава: (г. 8) Православ’я світильнику, опоро і учителю Церкви, монахів окрасо, богослов’я оборонче непереможний, Григорію чудотворче, Тесалонік похвало, проповідниче благодати, повсякчас молися за спасіння душ наших.
І нині: Ти, Милосердний, що задля нас народйвся з Діви,* витерпів розп’яття і смертю смерть подолав* і, як Бог, появив воскресіння,* не погорди тими, що їх ти створив рукою своєю.* Покажи, Милостивий, своє чоловіколюбство,* прийми Богородицю, що тебе породила й молиться за нас,* і спаси, Спасе наш, людей зневірених.