пʼятниця, 22 березня 2013 р.

Змінні тексти Літургії Передшеосвячених Дарів на 27 березня



Літургія Передшеосвячених Дарів (27 березня 2013 року Божого) середа другого тижня Великого Посту; святого мученика Агапія і з ним шести мучеників
Стихири на «Господи, взиваю я»
Стих: Виведи з в’язниці мою душу,* щоб дякувати імені твоєму.
(г. 1, самогласний) Вступивши, браття, у духовний піст,* не вимовляймо облудних слів,* і не даваймо братові нагоди для спотикання,* а запаливши покаянням світильник душі,* зі сльозами кличмо до Христа:* "Чоловіколюбче, прости нам наші гріхопадіння".
Стих: Мене обступлять праведники,* бо ти добро мені вчиниш.
Вступивши, браття, у духовний піст,* не вимовляймо облудних слів,* і не даваймо братові нагоди для спотикання,* а запаливши покаянням світильник душі,* зі сльозами кличмо до Христа:* "Чоловіколюбче, прости нам наші гріхопадіння".
Стих: 3 глибин взиваю до тебе, Господи,* Господи, почуй мій голос.
(г. 1, Мученича) Преславні мученики!* Вас земля не затаїла, але небо вас прийняло* і відчинилися вам райські двері;* увійшовши в нього, ви насолоджуєтеся життєдайним деревом.* Моліть Христа, щоб дав душам нашим мир* і велику милість.
 Стих: Нехай будуть твої вуха уважні,* до голосу благання мого.
(г. 3, Тріоді) Моліннями божественних апостолів твоїх, Господи,* дозволь нам час посту з розкаяним серцем належно звершити,* щоб усі ми, що спасаємося, прославляли тебе,* доброго й милосерного.
Стих: Коли ти, Господи, зважатимеш на беззаконня,* то хто встоїться, Господи. Та в тебе є прощення.
Величний і страшний буде твій прихід, Господи,* коли ти засядеш чинити справедливий суд.* Не засуди мене, що заслуговую на кару,* але, як Бог, пощади мене задля прихильних молитов своїх апостолів.
Стих: Задля íмени твого надіюсь на тебе, Господи,* надіється душа моя на слово твоє; надіється душа моя на Господа.
(г. 6, подібний: Все відклавши) Апостоли Христові,* ви землянам - світильники,* багатющі скарби премудрого знання Бога нашого.* Вашими святими молитвами звільніть від спокус тих,* що вас оспівують,* і додайте нам сили ревно провести* час посту і жити в мирі,* щоб побожно оглядати Христові страсті,* сміливо приносячи пісні Богові нашому.
Стих: Від ранньої сторожі до ночі,* від ранньої сторожі нехай уповає Ізраїль на Господа.
(г. 8, подібний: О преславне чудо): Мученики Христові преславні!* Ви ні за що мали* напасті гонителів і тяжку смерть,* відважно й хоробро* стали до змагання* та зодяглись у переможну славу,* тому зараховано вас до всіх праведників,* з якими і вас,* завжди прославляємо і ублажаємо.
Стих: Бо в Господа милість і відкуплений велике в нього;* він визволить Ізрáїля від усього беззаконня його.
Мученики Христові преблаженні!* Ви віддали себе добровільно* на смерть і жертву* та й кров’ю вашою* освятили землю,* повітря ж освітлили вашим відходом.* Тепер ви проживаєте на небі в світлі незахіднім* і молитеся завжди за нас,* Боговидці.
Стих: Хвалíте Господа всі народи!* Прославляйте його всі люди!
Мученики Христові непереможні!* Ви жару мук пройшли* без всякої шкоди* росою божественної благодаті* і сподобилися жити на водах відпочинку,* прийнявши вінки перемоги.* Тому нині з радістю* спогадуємо, Святі, вашу пам’ять,* Христа прославляючи.
Стих: Велике бо до нас його милосердя,* і вíрність Господа повíки.
(г. 8) Ви воювали за Христа і земну красу зоставили;* взявши на рамена хрест, серед різноманітних мук, пішли за ним.* Перед численними царями і мучителями ви його не виреклися,* тож ангели лавром перемоги завінчали голови ваші* і ви, відважні духом, світло ввійшли у небесні хороми.* Тим-то, мавши сміливість до Спаса всіх,* моліться за душі наші.
Слава і нині: О, преславне чудо!* Як же ти Бога в лоні помістила?* Як носила Дитятко, всіх Творця?* Справді дивує розум і помисл твоє невимовне родження,* всеблаженна Богородице пречиста!* Тому завжди моли його, щоб помилував душі наші.
Прокімен 1
(г. 6) Веселіться у Господі і радуйтеся праведні. (Пс. 31,11)
Стих: Блаженні, яким прощено беззаконня. (Пс. 31,1)
З книги Буття читання: 4, 16-26.
Прокімен 2
(г. 6) Будь, Господи, милість твоя на нас,* бо уповали ми на тебе. (Пс. 32,22)
Стих: Радуйтеся, праведні, у Господі. (Пс. 32,1)
З книги Приповідок читання: 5,14-6,3.