пʼятниця, 15 березня 2013 р.

Змінні тексти Літургії Передшеосвячених Дарів на 22 березня



Літургія Передшеосвячених Дарів (22 березня 2013 року Божого о 8:00) п’ятниця першого тижня Великого Посту; Влкмч. Теодора Тирона; св. муч. Кондрата і тих, що з ним.
Стихири на «Господи, взиваю я»
Стих: Виведи з в’язниці мою душу,* щоб дякувати імені твоєму.
(г. 5, Самогласний) Прийдіте, вірні, будемо чинити у світлі діла Божі!* Ходімо достойно, як удень!* Не обвинувачуймо несправедливо ближнього* і не даваймо йому нагоди до спотикання.* Не догоджуймо тілові,* а даваймо зріст духовним даруванням душі.* Подаймо хліба потребуючим,* і припадім до Христа з покаянням, взиваючи:* "Боже наш, помилуй нас!"
Стих: Мене обступлять праведники,* бо ти добро мені вчиниш.
Прийдіте, вірні, будемо чинити у світлі діла Божі!* Ходімо достойно, як удень!* Не обвинувачуймо несправедливо ближнього* і не даваймо йому нагоди до спотикання.* Не догоджуймо тілові,* а даваймо зріст духовним даруванням душі.* Подаймо хліба потребуючим,* і припадім до Христа з покаянням, взиваючи:* "Боже наш, помилуй нас!"
Стих: 3 глибин взиваю до тебе, Господи,* Господи, почуй мій голос.
Прийдіте, вірні, будемо чинити у світлі діла Божі!* Ходімо достойно, як удень!* Не обвинувачуймо несправедливо ближнього* і не даваймо йому нагоди до спотикання.* Не догоджуймо тілові,* а даваймо зріст духовним даруванням душі.* Подаймо хліба потребуючим,* і припадім до Христа з покаянням, взиваючи:* "Боже наш, помилуй нас!"
 Стих: Нехай будуть твої вуха уважні,* до голосу благання мого.
(г. 2, самогласні Йоана Монаха) Мужньо переносячи терпіння* і радіючи надією прийдешнього,* промовляли один до одного святі Мученики:* «Не одіж ми з себе скидаємо,* а стару людину відкидаємо.* Люта зима, але погідний Рай;* болюче замерзання, але солодке воздання.*Оож не відступаймо, о воїни!* Малу муку потерпімо,* щоб вінками перемоги увінчалися ми од Христа Бога* і Спаса душ наших».
Стих: Коли ти, Господи, зважатимеш на беззаконня,* то хто встоїться, Господи. Та в тебе є прощення.
Скидаючиодежі всі* і входячи безтрепетно в озеро,* промовляли один до одного святії Мученики:* «За Рай, який ми втратили, одеж тлінних днесь не жаліймо;* через змія тлінотворного колись в одежу зодягнувшись* - роздягнімся нині задля всіх восресіння;* зневажмо лід, що тане,* і плоть зненавидьмо,* щоб вінками перемоги увінчалися ми од Христа Бога* ф Спаса душ наших».
Стих: Задля íмени твого надіюсь на тебе, Господи,* надіється душа моя на слово твоє; надіється душа моя на Господа.
Дивлячись на муки, як на насолоду,* і біжучи до озера студеного, як до теплоти,* промовляли святі Мученики:* «Не лякаймося пори зимової – і вогню страшної Геєнни уникнемо;* хай спалена буде нога, щоб танцювала вічно,* рука ж – відсічена, щоб піднеслася до Господа!* І не жаліймо природи, що вмирає,* оберімо смерть,* щоб вінками перемоги увінсалися ми од Христа Бога* і Спаса душ наших».
Стих: Від ранньої сторожі до ночі,* від ранньої сторожі нехай
уповає Ізраїль на Господа.
(г. 2, стихири св. Теодора) Прийдіте всі, мучениколюбці,* духовно звеселімось і торжествуймо,* бо сьогодні мученик Теодор пропонує таємну трапезу,* яка веселить нас празнолюбців, щоб звати йому:* "Радуйся, страстотерпче непереможний,* що зруйнував на землі погрози мучителів.* Радуйся, що за Христа
Бога земне своє тіло віддав на муки.* Радуйся, що в різних бідах* появив себе досвідченим воїном небесного війська."* Тому й молимо тебе, окрасо мучеників:* "Молися за душі наші".
Стих: Бо в Господа милість і відкуплений велике в нього;* він визволить Ізрáїля від усього беззаконня його.
Мученику Теодоре,* всім, що до тебе прибігають,* ти подаєш Богом дорадну благодать чудес твоїх;* задля неї хвалимо тебе, мовлячи:* "Ти визволяєш полонених, ізціляєш хворих,* бідних збагачуєш, і спасаєш плаваючих* від марного шляху утримуєш рабів,* показуєш убогими, страдальче тих, що обкрадають,* воїнам наказуєш від грабежу ухилятися,* дитячі прохання милостиво задовільняєш,* показуєшся гарячим заступником тих, що відзначають твою священну пам'ять,* а разом із ними і для нас, що оспівуємо твої муки,* проси у Христа, священний мучениче,* великої милості."
Стих: Хвалíте Господа всі народи!* Прославляйте його всі люди!
Мученику Теодоре,* ти явився найвищим даром Божим,* бо й по смерті, немов живий,* задовольняєш прохання тим, що прибігають до тебе,* тому й жінка, в якої воїни-іновірці забрали сина і полонили* прийшла у твій храм, заливаючись сльозами,* ти ж, милостивий, на білому коні їх наздогнавши,* її хлопця невидимо узяв* та й опісля, разом з ним не переставав творити чуда:* моли Христа Бога,* щоб спаслися душі наші!
Стих: Велике бо до нас його милосердя,* і вíрність Господа повíки.
Преблаженний Теодоре,* почитаю тебе "божетсвенних дарів" однойменного,* ти бо явився незаходимим світлом божественного світла,* навчив усе створіння терпіннями твоїми,* явився сильним від вогню, полум'я згасивши,* і лукавого змія голову стер єси,* тому й Христос прихилився до терпінь твоїх,* увінчав божественну „голову твою, страдальче великомучениче,* отож, маючи сміливість до Бога,* усильно молися* за душі наші.
Слава: (г. 6). Мов посудину використав ворог співвідступника мучителя,* спокушуваного лютим задумом:* їжею, оскверненою ідольськими  жертвами,* осквернити людей благочестивих, що очищувалися постом,* але ти його хитрість зруйнував мудрішим задумом:* тодішньому архиєреєві у сні з'явившись* і глибини розуму відкриваючи, нечистивий задум виявив,* тобі, отже, подяку складаючи, Спаса величаємо* щорічно споминаючи чудо, яке сталося,* молися, щоб  спастися неушкодженими від задумів лукавого* твоїми молитвами до Бога,* мучениче Теодоре!
І нині: (догмат г. 8) Цар небесний з любови до людей на землі з’явився* і між людьми пожив;* бо від чистої Діви воплотився* і з неї вийшов, прийнявши тіло.* Він є Син один, дві у ньому природи, а не особи.* Тому, проповідуючи його, як досконалого Бога* і справді досконалу людину,* визнаємо Христа Бога нашого.* Моли його, Мати всечиста,* щоб були помилувані душі наші.
Прокімен 1
(г. 5) Нехай Господь вислухає тебе під час скрути. (Пс.19,2)
Стих: нехай захистить тебе ім'я Бога Якова.
З книги Буття читання: 2, 20-3, 20.
Прокімен 2
(г. 6) Вознесися, Господи,* у твоїй силі,* і ми будемо співати* і славити твою могутність. (Пс. 20, 14)
Стих: О, Господи, в силій твоїй цар радіє.
З книги Приповідок читання: З,19-34.
 Також читається 3 читання святим мученикам: 
Ісаї 43,9-14
Мудрости 3,1-9
Мудрости5,15-23; 6,1-3