пʼятниця, 1 лютого 2013 р.

Змінні частини на Утрені 3 лютого 2013 року Божого



Утреня (3 лютого 2013 року Божого о 8:00); 35 неділя по П’ятидесятниці; Глас 2; святого преподобного Максима Ісповідника; святого мученика Неофіта; святих мучеників Євгенія, Кандида, Валеріана й Акили.
Тропарі
(г. 2) Коли зійшов ти до смерти, Життя безсмертне,* тоді ад умертвив ти сіянням Божества;* коли ж і померлих з глибин підземних ти воскресив,* всі сили небесні взивали:* Життєдавче, Христе Боже наш, слава тобі!
(г. 8): Православ’я наставнику,* учителю побожности й чистоти,* світильнику вселенної,* архиєреїв богонатхненна окрасо, Максиме премудрий!* Своїми науками ти все просвітbв, сопілко духовна!* Моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші.
Слава: (г. 4): Мученик твій, Господи, Неофіт* у своїм стражданні прийняв нетлінний вінок від тебе, Бога нашого;* мавши бо твою силу, він переміг мучителів* і подолав нікчемне зухвальство демонів;* його молитвами спаси душі наші.
І нині: Таємниця споконвіку закрита й ангелам незнана:* через тебе, Богородице, Бог землянам появився,* прийнявши в незлитній сполуці тіло* і витерпівши задля нас добровільно хрест;* ним він воскресив первоствореного* і спас від смерти душі наші.
Катизма 2. Псалом 11.
Спаси, о Господи! Бо побожних дедалі менше, бо правда з-поміж людей зникла.
Брехню один одному точать, базікають облесливими словами й нещирим серцем.
Нехай Господь заціпить усі уста лестиві, язик велерічивий тих, що кажуть:
Нашим язиком ми чудеса появимо, в нас є губи! Хто пан над нами?
Сідальний 1
Благообразний Йосиф,* знявши з хреста пречисте тіло твоє,* плащаницею чистою обвив,* і пахощами покривши, у гріб новий положив.* Але на третій день воскрес ти, Господи,* і подав світові велику милість.
Слава і нині: Прославлена ти вельми, Богороце Діво, - співаємо тобі!* Бо хрестом Сина твого ад подоланий і смерть переможена;* а ми, померлі, встали й життя сподобилися* та здобули рай - давню насолоду.* Тому з вдячністю прославляємо Христа Бога,* як могутнього і єдиного многомилостивого.
Катизма 3. Псалом 18.
Небеса оповідають славу Божу, і діло рук Його проголошує твердь небесна.
День дневі передає слово, ніч ночі об'являє вістку.
То не слова, не мова, яких би голосу не було чути:
по всій землі залунав їх звук, на край світу - їхні слова. На них він розіп'яв намет для сонця,
Сідальний 2
Ангел при гробі з'явився жінкам мироносицям* і кликнув: Миро належить мерцям,* а Христос не знає тлінности!* Тому кличте: Воскрес Господь,* що подає світові велику милість!
Слава і нині: Бувши вільною від природних законів,* у божественнім народженні ти зберегла дівство.* Ти бо єдина породила народженого раніш тебе перед віками;* тому й величаємо тебе, Богородице.
Іпакой:
Коли по страстях твоїх, Христе Боже,* жінки прийшли до гробу, щоб намастити тіло  твоє,* то побачили ангелів у гробі й зжахнулися,*  бо почуливід низ слово, що Господь воскрес,* даруючи світові велику милість.
Степенна пісня
На небо до тебе, Спасе, підношу очі мого серця:* Спаси мене твоїм сяйвом.
Христе мій! Помилуй мене,* бо багато й завжди грішу проти тебе,* і дай змогу перед смертю покаятися перед тобою.
Слава і нині: Святому Духові належить царювати,* освячувати й порушувати створіння,* бо він - Бог одноістотний з Отцем і Словом.
Прокімен: Псалом 7
Устань, Господи Боже мій, згідно з повелінням, що заповідав ти, і збір людей обступить тебе.
Стих: Господи, Боже мій, на тебе покладаю надію, спаси мене.
Канон
Ірмос 1: У глибині поклала колись фараонове все військо вельми могутня сила.* А втілене Слово всезлобний гріх подолало;* преславний Господь, славно бо прославився.
Ірмос 3: Розквітнула пустиня, неплідна церква невірних, немов лілея, Господи, після приходу твого;* в ній же утвердилось моє серце.
Ірмос 4: Народився від Діви не заступник, ані ангел, а сам ти, Господи, воплотившись, спас мене - цілу людину.* Тому й кличу до тебе: Слава силі твоїй, Господи.
Ірмос 5: Посередником між Богом і людьми став ти, Христе Боже.* Тобою бо, Владико, ми від ночі незнання до Начальника світла, Отця твого, доступ маємо.
Ірмос 6: У безодні гріховній валяюсь і благаю незбагненну безодню твого милосердя:* Від тлінности, Боже, піднеси мене!
Ірмос 7: Богопротивне веління беззаконного мучителя підняло високе полум'я,* а Христос простер над праведними юнаками росу духовну, як благословенний і препрославлений.
Ірмос 8: Піч вогненна з Божого веління діяла колись у Вавилоні неоднаково: халдеїв спалювала,* а зрошувала вірних, що співали: Всі створіння Господні, прославляйте Господа!
Пісня 9
Ірмос: Безначального Отця Син, Бог і Господь,* воплотившись від Діви, нам з'явився,* щоб просвітити у тьмі сущих, зібрати розсіяних.* Тому ми всехвальну Богородицю величаємо.
Стих: Слава, Господи, святому воскресінню твоєму.
Вельмичудесне дерево, Спасе,* твого пречистого хреста,* засаджене на Череп-місці, немов у раю,* полите кров'ю і водою з твого ребра,* як з божественного джерела, Христе, виростило нам життя.
Стих: Слава, Господи, святому воскресінню твоєму.
Розп'явшись, Всесильний, ти повалив додолу сильних,* а людську природу, що була понижена в адовій в'язниці,* ти підніс і посадив на престолі Отця.* Тому тебе, що з нею маєш прийти, ми, поклоняючись, величаємо.
Слава і нині: Одність тричисельну, Тройцю одноістотну православно оспівуючи, вірні, прославмо* неподільне, пребожественне єство, трисвітлу, невечі'рню зорю, єдину нетлінну,* що сіяє нам своїм світлом.
Світильний
Світильний: Побачивши камінь відвалений від гробу, мироносиці втішилися,* бо побачили юнака, що сидів на гробі, який і сказав їм:* Ось Христос воскрес! Скажіть учням і Петрові:* Прийдіть вчасно на гору галилейську,* там він вам з’явиться, як і прорік був друзям.
Слава: Очистивши, Преподобний, твій ум від навальних пристрастей,* Всеблаженний Максиме, окрасо посників,* ти явно сподобився пресвітлого сіяння і трисвітлого Божества.* Тому нині не переставай за нас молитися, Богоносний.
І нині: Перед твоїм зачаттям, Христе,* ангел приніс Діві: «Радуйся!»* Ангел також відвалив з твого гробу камінь,* замість смутку проповідував знаки несказанної радости,* цей же, замість смерти, тебе величав, як дателя життя,* розповідаючи жінкам і учням про воскресіння.
Стихири на псалмі похвальнім
Стих: Щоб суд написаний над ними вчинити.* Це слава всіх його преподобних.
Все, що живе, і все творіння тебе хвалить, Господи,* ти бо хрестом смерть знищив,* щоб показати людям твоє з мертвих воскресіння,* бо ти єдиний чоловіколюбець.
Стих: Хваліте Бога у святині його,* хваліте його у твердині сили його.
Нехай скажуть юдеї:* Як то воїни не встерегли Царя?* І чому камінь не зберіг Каменя життя?* Або нехай віддадуть Похованого,* або ж хай поклоняться Воскреслому, кажучи з нами:* Слава багатству щедрот твоїх!* Спасе наш, - слава тобі!
Стих: Хваліте його за його подвиги великі,* хваліте його в його величі безмежній.
Радійте, люди, і веселіться,* бо ангел засів на камені гробнім* і благовістив нам, кажучи:* Христос воскрес із мертвих,* Спаситель світу, який пахощами наповнив усе.* Радійте, люди, і веселіться!
Стих: Хваліте його звуком рогу,* хваліте його на гáрфі й на гуслах.
Ангел перед зачаттям твоїм, Господи,* приніс Благодатній привітання: Радуйся!* Ангел також відвалив камінь з твого славного гробу* під час твого воскресіння.* Той, замість смутку, звістив знаки радости,* цей же, замість смерти, Владику — життя подателя нам проповідував.* Тому й кличемо до тебе:* Господи, доброчинцю всіх, — слава тобі!
Стих: Хваліте його на бубні й танком,* хваліте його на струнах і сопілці.
Жінки миро зі сльозами вилили на гріб твій,* і уста їх сповнилися радости,* коли казали: Господь воскрес!
Стих: Хваліте його на дзвінких цимбалах, хваліте його на гучних цимбалах.* Усе, що живе, нехай хвалить Господа.
Нехай прославляють народи й люди Христа Бога нашого,* що добровільно задля нас витерпів хрест і провів три дні в аді.* Тож нехай поклоняться його воскресінню з мертвих,* бо ним просвітилися кінці всього світу.
Стих: Воскресни, Господи Боже мій, нехай піднесеться рука твоя;* не забудь убогих твоїх ніколи.
Розп'ятий і похований був ти, Христе, як сам захотів,* але ти, Бог і Владика,* здолав смерть і воскрес у славі,* даруючи світові вічне життя і велику милість.
Стих: Хвалитиму тебе, Господи, всім серцем моїм,* розповім про всі твої чудеса.
Воістину, нечестивці,* більшого чуда ви нас сподобили, запечатавши камінь.* Сторожа бо зрозуміла, що він вийшов нині з гробу,* а ви говорили:* Скажіть, коли ми спали, прийшли учні й викрали його.* Хто краде мерця та ще й нагого?* Він же сам воскрес своєю силою, як Бог,* та й залишив свої похоронні полотна в гробі.* Тому прийдіть, невірні, і побачте,* як то він здолав смерть і не розірвав печаті,* даючи людському родові безконечне життя і велику милість.
Слава: (г. 2) Коли жінки з Марією прийшлй з миром,* журилися, як зможуть вони виконати своє бажання.* Але виявилося, що камінь був відвалений, * і божеський юнак, успокоюючи тривогу душ їхніх, сказав:* Встав Ісус Господь,* тому й проголосіть його учням - проповідникам,* щоб ішли в Галилею і побачили, що він воскрес із мертвих,* як життєдавець і Господь.
І нині: (г. 2) Преблагословéнна ти, Богородице Дíво,* бо Воплóчений з тебе полонив ад,* покликав Адáма, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть, і ми ожили.* Тому, співаючи, кличемо:* Благословенний Христóс Бог наш,* що на це звóлив, - слава тобі.