понеділок, 11 лютого 2013 р.

Змінні частини на Вечірні 11 лютого 2013 року Божого




Вечірня (11 лютого 2013 року Божого о 17:00)
ТРЬОХ СВЯТИТЕЛІВ: Василія Великого; Григорія Богослова; Йоана 3олотоустого
 


Стихири на «Господи, взиваю я»
Стих: 3 глибин взиваю до тебе, Господи,* Господи, почуй мій голос.
(г. 4, подібний: Як хоробро) Достойно вшінуймо трьох великих проповідників Тройці:* Йоана, Василія і Григорія.* Вони бо органи благодаті* і гуселі Духа,* славнозвісні сурми благовістя* і голоси громів великих* та могутніх з неба,* що по всій землі проповідують* славу Божу.
 Стих: Нехай будуть твої вуха уважні,* до голосу благання мого.
Похвалімо хоровими співами* органів Святого Духа,* справжніх сурем і проповідників Слова,* бо ми йдемо за їхніми догматйчними навчаннями.* Просімо їх,* бо вони мають сміле уповання на Господа,* щоб він завжди подавав* вселенній довготривалий мир,* а нам усім - прощення гріхів.
Стих: Коли ти, Господи, зважатимеш на беззаконня,* то хто встоїться, Господи. Та в тебе є прощення.
(г. 2, подібний: Якими похвальними) Яким похвальними вінками завінчаємо Учителів?* Вони, хоч і роз’єднані тілом, але з’єднані духом,* богоносні захисники і служителі єдиносущої Тройці,* осяйні світила вселенної, стовпи Церкви.* Їх то, як переможців, вінками слави вінчає Христос Бог І наш,* що має велику милість.
Стих: Задля íмени твого надіюсь на тебе, Господи,* надіється душа моя на слово твоє; надіється душа моя на Господа.
Якими похвальними вінками увінчаємо Золотоустого,* і разом з Василієм Григорія?* Вони - достойні оселі Духа,* несхитні захисники віри, стовпи Церкви, утвердження вірних,* утіха всім грішним,* джерела водоточні, з яких зачерпнувши,* відчуваємо насолоду в душах наших,* благаючи прощення гріхів і великої милости.
Стих: Від ранньої сторожі до ночі,* від ранньої сторожі нехай уповає Ізраїль на Господа.
Зібравшись святково,* прославмо похвальними піснями святителів Христових і славу Отців,* стовпів віри, вірних учителів і захисників, виголошуючи:* Радуйся, премудрий Василію,* світильнику Церкви і стовпе непохитний!* Радуйся, богослове Григорію, небосяжний уме й архиєрею великий!* Радуйся, Йоане Золотоустий, , ясний проповіднику покаяння!* Преславні Отці, не переставайте молитись до Христа повсякчас за тих,* що з вірою і любов’ю справляють ваше божественне й врочисте свято.
Стих: Бо в Господа милість і відкуплений велике в нього;* він визволить Ізрáїля від усього беззаконня його.
Радуйся, святительська Трійце:* Григорію Богослове, мудрий Василію й Йоане Золотоустий!* - Ви - сонця земної поверхні,* промені й світила трисонячного сяйва, прозріння замрячених,* найкращі боговонні райські квіти,* таблиці богонаписані Духа,* груди, що дають молоко спасіння, окраса мудрости!* Умолюйте Христа, щоб подав душам нашим велику милість.
Стих: Хвалíте Господа всі народи!* Прославляйте його всі люди!
(г. 4, подібний: Як хоробро) Достойно вшінуймо трьох великих проповідників Тройці:* Йоана, Василія і Григорія.* Вони бо органи благодаті* і гуселі Духа,* славнозвісні сурми благовістя* і голоси громів великих* та могутніх з неба,* що по всій землі проповідують* славу Божу.
Стих: Велике бо до нас його милосердя,* і вíрність Господа повíки.
Похвалімо хоровими співами* органів Святого Духа,* справжніх сурем і проповідників Слова,* бо ми йдемо за їхніми догматйчними навчаннями.* Просімо їх,* бо вони мають сміле уповання на Господа,* щоб він завжди подавав* вселенній довготривалий мир,* а нам усім - прощення гріхів.
Слава: (г. 6) Прославмо нині богоносних Отців, сурми Духа,* що заграли посеред Церкви гармонійну пісню богослов’я про єдину, незмінну природу й божество Тройці,* переможців Арія і захисників православ’я.* Вони завжди до Господа моляться,* щоб помилувані були душі наші.
І нині: (догмат г. 6) Хто ж тебе не прославлятиме, Пресвята Діво?* Або хто не оспівуватиме твого пречистого різдва?* Син бо єдинородний, що предвічно засяяв від Отця,* той вийшов з тебе, Чиста, воплотившись несказанно.* Бувши з природи Богом, став задля нас правдивим чоловіком;* неподільний на дві особи,* але пізнавальний у двох незлитих природах.* Його моли, чиста Всеблаженна,* щоб помилував душі наші.


Стихири на Литії
(г. 2) Прийдіть,* поклонники небесної Тройці,* прославмо на землі трьох святих ієрархів:* Василія, що носить царське ім’я,* Григорія визначного в богослов’ї,* та Йоана, що є справжнім символом благодаті.* Вони збагнули глибину мудрости Духа,* вони - морські течії, повноводні джерела, живі водограї,* грайливі самоцвіти, земні світила, керманичі Церкви,* рясні добрими плодами дерева, давальники ласки,* уста Христові й оборонці Святої Тройці, яка їх прямо просвічує,* і повсякчасні молільники за душі наші.
Прославмо вірно* осяйні оті спалахи невгасного вогню,* що нас просвічують.* Бо в ньому розжарені, вони стали світильниками світу,* виявилися життєвою силою для слабких* і явно та побожно проповідували Отця, і Сина, і Святого Духа.* Тому заспіваймо їм:* Радуйся, Пресвятої Тройці трійце богомудра!
Слава і нині: Зібравшись, вірні,* похвальними піснями оспівуймо дівственну красу* і радість духа, єдину Богородицю,* вірних несхитну охорону,* і кажімо: Радуйся, Мати Діво чиста, промінний світильнику і двері небесні!* Радуйся, Всечиста, кивоте священний,* бо ти Бога помістила в своєму лоні!* Радуйся, незрівнянно вища від усіх небесних хорів!* Тим-то, Мати непорочна і владичице,* не переставай охороняти твоїх слуг,* які постійно з вірою й любов’ю тебе оспівують і поклоняються* твоєму безсімейному народженню.
Стихири на стиховні
(г. 1, подібний: Преславні мученики) Достойно прославмо сьогодні духовних тайнознавців,* Божі сурми й божественні свічада:* Василія Великого,* божественного й вогненатхненного Григорія* і славного вчителя Йоана,* який виточує нам золоті струмки божественної науки,* справді Золотоустого.
Стих: Нехай торжествують праведні у славі,* на своїх ложах нехай ликують
Достойними піснями звеличмо підвалини віри,* божественно наснажені уми,* золотом текучі ріки,* стовпи несхитні,* основу Церкви,* промінних світильників і захисників Тройці,* сповнених дарами Святого Духа.
Стих: Священики твої зодягнуться в праведність,* і преподобні твої вельми радітимуть.
Органи Духа, сурми божественного грому,* блискавки богонавчання,* пресвітлі Божі свічада, золоті та світлоносні.* Триблаженний Василію, всемудрий Григорію,* всечесний Йоане Золотоустий!* Моліть Христа,* щоб спас тих, які вас ушановують.
Слава: (г. 2) Сьогодні, в пам’ять Святителів,* душі вірних підносяться від землі до небес,* бо брами неба відчиняються і нам дається Господнє навчання:* словами проповідується Слово,* і мовами оспівуються його чудеса.* Ми ж до Спаса кличемо:* Слава тобі, Христе Боже,* що через них прийшов для вірних мир.
І нині: (г. 2) Сьогодні Христос, як дитятко, приноситься у храмі * і нині ставиться під закон той, то Мойсееві дав закон.* Ангельські хори дивуються,* побачивши як старець на руках тримає того, хто держить вселенну,* а Симеон, сповнений побожністю, радісно кличе:* Нині відпусти мене, Спасе,* з цього життя до вічного спокою,* бо побачив я тебе і утішився.
Тропарі
(г. 4) Як рівноапостольні і вселенної вчителі,* моліть Владику всіх, щоб мир дарував вселенній* і душам нашим велику милість. (2 р.)
Богородице Діво, радуйся, благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти між жінками і благословенний плід лона Твого, бо Ти породила Христа Спаса, Ізбавителя душ наших.(1 р.)
Після вечірньої співаємо Величання:
Величаємо вас, Святителі Христові,* і шануємо вашу святу пам’ять,* ви бо молите за нас Христа,  Бога нашого.
Стих: Блаженні непорочні, що ходять в законі Господнім.
Стих: Добрий для мене закон уст твоїх, більш як тисячі золота і срібла.
Стих: Руки твої мене створили й укріпили; врозуми мене, і я заповідей твоїх навчуся.
Стих: Споглянь на мене й змилуйся надо мною, як ти звичайно робиш із тими, що люблять твоє ім’я.
Слава і нині:
Алилуя, алилуя, алилуя: Слава тобі, Боже! (3 р.)