вівторок, 26 лютого 2013 р.

Змінні частини на Вечірні 16 лютого 2013 року Божого


Вечірня (16 лютого 2013 року Божого о 17:00); Неділя про Закхея; Глас 4; посвяття Стрітення Господнього; преподобного Ісидора Пилусіотського.
 

Стихири на «Господи, взиваю я»
Стих: Виведи з в’язниці мою душу,* щоб дякувати імені твоєму.
Животворному твоєму хрестові* безперестанно поклоняючись, Христе Боже,* славимо твоє на третій день воскресіння.* Бо ним ти, Всесильний, обновив наднищену людську природу* і відновив нам вхід до неба,* як єдиний добрий і чоловіколюбець.
Стих: Мене обступлять праведники,* бо ти добро мені вчиниш.
Ти, Спасе, знищив кару за непослух щодо дерева,* бо добровільно дав себе прибити на хреснім дереві* і, як всесильний, зійшовши в ад,* як Бог, розірвав ти смертні окови.* Тому й поклоняємось твоєму з мертвих воскресінню, радісно кличучи:* Всесильний Господи, — слава тобі!
Стих: 3 глибин взиваю до тебе, Господи,* Господи, почуй мій голос.
Брами адові знищив ти, Господи,* і твоєю смертю здолав царство смерти,* людський же рід ти визволив з тлінности,* дарувавши світові життя і нетлінність,* і велику милість.
 Стих: Нехай будуть твої вуха уважні,* до голосу благання мого.
Прийдіть, люди, оспівуймо* Спасове на третій день воскресіння,* яким ми визволилися з міцних адових оковів,* і всі прийняли нетлінність і життя, взиваючи:* Ти, що розп'явся і був похований та й воскрес,* спаси нас твоїм воскресінням, єдиний Чоловіколюбче!
Стих: Коли ти, Господи, зважатимеш на беззаконня,* то хто встоїться, Господи. Та в тебе є прощення.
(г. 1, подібний: Небесних хорів) Творця всього й нашого Спасителя* принесла до храму Мати Діва.* Прийнявши його з радістю,* Старець закликав:* Нині можеш відпустити слугу твого, Благий,* у мирі, як сам ти зволив.
Стих: Задля íмени твого надіюсь на тебе, Господи,* надіється душа моя на слово твоє; надіється душа моя на Господа.
Симеон, взявши на руки від Діви народженого* перед усіма віками,* закликав: Я бачив Спаса,* об’явлення твоєї слави народам.* Тепер, Благий, можеш відпустити слугу твого в мирі,* бо я вже бачив тебе сьогодні.
Стих: Від ранньої сторожі до ночі,* від ранньої сторожі нехай уповає Ізраїль на Господа.
Симеон прийняв на руки Спаса,* народженого під кінець віків задля спасіння людей,* і радісно закликав:* Я бачив світло народів і славу Ізраїля!* Тож за твоїм Божим словом відпусти мене нині,* від усього земного, своїм велінням.
Стих: Бо в Господа милість і відкуплений велике в нього;* він визволить Ізрáїля від усього беззаконня його.
(г. 1, подібний: Небесних хорів) Настала, богоснийний,* ясніша від сонця пам’ять твоя,* що опромінює тих, які з вірою до тебе приходять,* наповнює запахом безсмертя* і виточує душам ізцілення, Ісидоре,* молільнику за душі наші.
Стих: Хвалíте Господа всі народи!* Прославляйте його всі люди!
Чудотворче Ісидоре* Вудилами стриманости переміг ти тілесні пристрасні почування* і появив на землі ревність безтілесних,* підкоривши духові всі тілесні прагнення.* Перебуваючи нині в небесних оселях,* молися за душі наші.
Стих: Велике бо до нас його милосердя,* і вíрність Господа повíки.
Блаженний Ісидоре! Ти поклав за основу чеснот* зречення з похітливости давнього чоловіка* і направду зодягнувся у Христа.* Тому й засоромив ти, Преподобний, багато ворожих наступів,* ставши начальником ченців;* моли його, щоб спастися душам нашим.
Слава: (г. 1) Безліч монахів вшановує тебе, отче наш Ісидоре,* як свого наставника;* твоєю бо стежкою ми справді навчилися праведно ходити.* Блаженний ти, що трудився для Христа* і посоромив ворожу силу,* ангелів співбесіднику, преподобних і праведних співучаснику!* Молися з ними Господеві,* щоб помилував душі наші.
І нині: (догмат г. 4) Пророк Давид, що через тебе став богоотцем,* у пісні тому, хто величність тобі дарував,* таке звістив про тебе:* Стала цариця по твоїй правиці!* Він бо появив тебе як матір життя,* бо зволив Бог стати з тебе людиною без батька,* щоб оновити свій образ, знищений пристрастями,* і знайти заблукану в гірських пропастях овечку, взявши на рамена,* та й принести до Отця і за своєю волею приєднати до небесних сил* та й спасти, Богородице, світ у Христі,* що має велику й щедру милість.
Стихири на стиховні
Господи, ти вийшов на хрест,* прадід не наше прокляття усунув* і, вступивши в ад, ти визволив довічних в'язнів,* даючи людському родові нетлінність.* Тож, прославляючи тебе за це,* славимо твоє життєдайне і спасенне воскресіння.
Стих: Господь царює,* у велич він зодягнувся.
Бувши повішеним на дереві,* ти, єдиний Сильний, сколихнув усі творіння;* покладений у гробі, ти воскресив тих, що в гробах,* даючи людському родові нетлінність.* Тому, співаючи, славимо* твоє на третій день воскресіння.
Стих: Бо він утвердив вселенну,* і вона не захитається.
Люди беззаконні, Христе,* видавши тебе Пилатові, засудили на розп'яття* і стали невдячними супроти Доброчинця.* Але ти добровільно витерпів поховання* і третього дня своєю силою воскрес, як Бог,* даючи нам вічне життя і велику милість.
Стих: Домові твоєму, Господи,* належить святість на довгі літа.
Прибувши до твого гробу,* жінки шукали тебе зі сльозами;* не знайшовши ж, ридали і плакали, промовляючи:* Горе нам, Спасе наш і Царю всіх!* Як же ж то тебе украдено?* Яке то місце ховає твоє життєдайне тіло?* Ангел же мовив до них:* Не плачте, каже, але йдіть і проповідуйте, що Господь воскрес!* Він бо дає нам радість, як єдиний і добросердий.
Слава і нині: (г. 6, подібний: Небесних хорів) Той, хто на Синаї в давнину подав Мойсееві Закон,* сьогодні з милосердя до нас підкоряється законним постановам.* Нині чистий Бог, як свята дитинка, родиться від Чистої* і, як Бог, собі самому приноситься,* визволяючи від законного прокляття,* і просвічує душі наші.
Тропарі
Тропар: (г. 4) Світлу про воскресіння розповідь від ангела почувши* і від прадідного засуду звільнившись,* Господні учениці, радіючи, казали апостолам:* Здолана смерть, воскрес Христос Бог,* що дає світові велику милість.
Слава: (г. 1) Пустинним жителем, ангелом у тілі й чудотворцем* показався ти, богоносний отче наш Ісидоре. * Постом, чуванням і молитвою небесні дарування прийнявши,* ти зціляєш не дужих і душі тих, що з вірою до тебе прибігають.* Слава тому, хто дав тобі силу!* Слава тому, хто тебе завінчав!* Слава тому, хто через тебе подає всім оздоровлення!
І нині: (г. 4) Радуйся, благодатна Богородице Діво,* бо з тебе засяяло Сонце правди – Христос Бог наш,* який просвічує тих, що в темряві.* Веселися і ти, старче праведний,* прийнявши на свої руки Спасителя душ наших,* що дарує нам воскресіння.