пʼятницю, 4 січня 2013 р.

Змінні частини Утрені на неділю 6 січня 2013



Утреня (6 січня 2013 року Божого о 8:00); Неділя перед Різдвом Христовим – Святих Отців; Навечір’я Різдва Христового; святої преподобномучениці Євгенії; глас 6.
 Тропарі
Тропар: (г. 6) Ангельські сили на гробі твоїм,* і сторожі омертвіли;* Марія ж стояла при гробі,* шукаючи пречистого тіла твого.* Полонив ти ад і, не переможений від нього,* зустрів ти Діву, даруючи життя.* Воскреслий з мертвих, Господи, слава тобі! (2 р.)
Слава: (г. 2) Величні діла віри!* Три юнаки посеред полум’я раділи, немов на водах відпочинку,* а пророк Даниїл, ніби овечкам, появився пастир левам.* їхніми молитвами, Христе Боже, спаси душі наші.
Інині: (г. 4) Записувалась колись у Вифлеємі Марія з праведним Йосифом,* була бо з роду Давида.* Вона носила в лоні своїм безсіменно Зачатого.* Коли настав їй час родити,* і не знайшлося жодного місця у заїзді,* тоді вертеп став Цариці пишною палатою.* Христос родиться,* щоб воскресити впалу колись людську природу.
Катизма 1. Псалом 9.
Хвалитиму Тебе, Господи, усім серцем моїм,* розповім про всі Твої чудеса
Я буду радіти й веселитися Тобою,* - співатиму імені Твоєму, Всевишній.
Бо вороги мої назад повернулись,* спіткнулися, зникли перед лицем Твоїм.
Бо Ти Розсудив мій суд і мою справу,* Ти возсів на престолі – Суддя найсправедливіший.
Сідальний 1
(г. 4) Через отців Ти, Боже, провістив таїнство Богоявлення на землі - предвічного Сина Твого від Діви; Авраам, Ісаак і Яків, Іуда та інші, Єсей і Давид, і всі пророки Духом прорікли народження Христа у Вифлеємі, що усі були у світі і взивали. Слава і нині: той самий.
Катизма 2. Псалом 17.
Возлюблю Тебе, Господи, кріпосте моя!* Господи, моє пристановище, моя твердине, мій визволителю,* мій Боже, моя скеле, що до неї прибігаю.
Ти мій щит,* ріг спасіння мого, мій захисте!
Прославляючи, призиватиму Господи* - і від ворогів моїх спасуся.
хвилі смерти мене оточили* і погибельні потоки мене налякали
Сідальний 2
Радісно святкуймо, вірні, свято божественних отців: Адама й Авеля шануючи; Сифа, Єноса ублажаючи; Єноха, Ноя, Сима і Лафета оспівуючи; Авраама, який ще до Закону вірою засяяв; божественного Ісаака, Якова й Іуду, Левія і цнотливого Йосифа прославмо, з вірою взиваючи: богоносні отці, моліть Христа Бога, щоб Він дарував відпущення гріхів тим, хто з любов’ю святкує вашу пам’ять.Слава і нині: той самий.
Сідальний:
(г. 8) Авраама, Ісаака і Якова прославмо всі піснями; Давида лагідного, Ісуса, і дванадцятьох патріархів, разом з трьома юнаками, які погасили вогняне полум’я силою духовною, взиваючи до них: радуйтеся, ви мужньо викрили оману безумного царя; Христу моліться, щоб Він дарував відпущення гріхів тим, хто з любов’ю святкує вашу пам’ять.
Слава і нині: Ти, Чоловіколюбче, вийшов із лона Отця і через невимовне приниження нашу убогість прийняв; Ти, Господи, благозволив оселитися у вертепі і, як Немовля, від грудей годувався, Творець і Господь. Тому, зіркою настановлені, волхви приносять Тобі дари як Владиці творіння. Пастирі й ангели, дивуючись, взивають: слава і вишніх Богу, що гряде народитися на землі як людина.
Степенна пісня
На небо до тебе, Спасе, підношу мої очі:* Помилуй мене, щоб жити мені з тобою.
Помилуй нас упокорених, Слове,* вчиняючи корисними твої осуди.
Слава і нині: Причина всякого спасіння належить Святому Духові.* Коли він на когось по заслузі дихне,* то негайно піднесе його від земного,* окрилить, зростить і направить вгору.
Прокімен: Псалом 79
Господи, покажи силу твою і прийди спасти нас.
Стих: Ти, що пасеш Ізраїля, почуй,* що провадиш, як овечку, Йосифа.
Канон
Пісня 9
Ірмос: (г. 4) Єва недугою непослуху прокляття вселила,* а ти, Діво Богородице, плодом свого лона дала світові квіт благословення;* тому тебе всі величаємо.
Стих: Слава тобі, Боже наш, слава тобі.
Радіймо всі вірні,* заспіваймо й однодушно закличмо:* Приходить спасіння для всіх,* - надходить Господь, щоб родитися і спасти тих,* що боговгодно святкують його народження.
Стих: Слава тобі, Боже наш, слава тобі.
Візьми, святий Давиде, псалтирні гусла і заспівай:* Доме Євфратів, радій,* бо ось той, хто від Отця народився,* з тебе пресвітло народжується,* воплочуючись з Діви.
Слава і нині: Господь увійшов у лоно твоє, Богородице, Мати-Діво,* як буря і великий дощ,* і напоїв землю, заглушену туманом безбожности,* та висушив море обману.
Катавасія - Ірмос (г. 1) Таїнство бачу я дивне й преславне:* небом стає вертеп,* престолом херувимським - Діва,* оселею - ясла, в яких лежить неосяжний Христос Бог.* Його, оспівуючи, величаємо!
Світильний
При замкнених дверях, увійшов ти, Владико,* і, мирно дихнувши, сповнив апостолів пресвятого Духа,* і доручив їм в’язати й розв’язувати гріхи;* а по вісьмох днях бік свій і руки ти показав Томі.* З ним і ми взиваємо:* Ти - Господь і Бог!
Слава: Коли сповнився час,* нескверна Агничка породила Агнця - Безначальне Слово,* яке стало чудесним і достойним потомком Адама й Давида.* її невимовне родження достойно святкує собор Отців.
І нині: Вифлеєме, земле юдейська, прикрашуй брами!* Бо приходить до тебе Діва й Богородиця,* щоб породити в вертепі* та покласти у яслах мого Бога й Господа.
Стихири на псалмі похвальнім
Стих: Щоб суд написаний над ними вчинити.* Це слава всіх його преподобних.
Збувається сказане Ісаєю:* Ось Діва носить у лоні і преславно приходить родити Неосяжного,* що в тілі появляється.* Украсися, богоприятний вертепе, приготуйся, Вифлеєме,* бо Цар слави вибрав тебе на свою оселю!* Прийміть і ви, ясла, сповиту дитинку - Христа,* що добротою бажає розв’язати пов’язки гріхів людських.
Стих: Хваліте Бога у святині його,* хваліте його у твердині сили його.
Записався із слугами Владика,* бажаючи роздерти присуд за гріх і в книзі життя записати всіх,* окрадених хитрістю змія.* Діва носить огорненого смертним тілом того, хто всіх носить.* Народження це прославили ангельські хори* з божественними пастирями,* дивуючись твоїй владі.
Стих: Хваліте його за його подвиги великі,* хваліте його в його величі безмежній.
Світла й одуховнена хмара,* вагітна дощем небесним, несеться нині понад землею,* щоб Її зросити й напоїти - весна благодаті,* духовна Ластівка, що носить у лоні, несказанно родить* і перемагає зиму безбожности.* Вона - чиста й нескверна палата,* що заносить у вертеп Воплоченого Царя.
Стих: Хваліте його звуком рогу,* хваліте його на гáрфі й на гуслах.
Підніми твій голос, Сіоне, істинно божественний граде,* і прослав святу пам’ять отців,* з Авраамом Ісаака і Якова приснославного шануючи;* ось разом з Юдою і Левієм величаймо великого Мойсея й Аарона дивного,* і шануймо з Давидом Ісуса і Самуїла;* передсвяткову божественну похвалу Христу всі співаймо в божественних піснях,* і просімо у Нього благодаті і світові великої милости
Стих: Хваліте його на бубні й танком,* хваліте його на струнах і сопілці.
Гряди, Ілля, що колись на вогняну божественну колісницю возсів*, і богомудрий Єлисей з Єзекією разом,* також і Осія, радійте;* чесні дванадцятеро богонатхненних пророків Різдво Христове торжествуйте;* і в піснях оспівуйте, всі праведні і юнаки блаженні,* що погасили полум’я печі росою Духа; *моліться за нас Христу, щоб Він послав душам нашим велику милість.
Стих: Хваліте його на дзвінких цимбалах, хваліте його на гучних цимбалах.* Усе, що живе, нехай хвалить Господа.
Явилася Діва Богородиця,* яку від початку на землі проповідували пророки,* яку богомудрі патріархи і собори праведних провіщали;* з ними ж радіють і величні жінки* - Сарро, Реввеко, Рахіле і Анно, і разом славна Маріам, сестро Мойсеєва,* з ними ж веселяться і краї світу,* все творіння прославляє Творця всіх і Бога, який приходить,* щоб народитися плоттю і дарувати нам велику милість.
Слава: З лона Отчого зійшов ти, Чоловіколюбче,* і несказанним смиренням прийняв надприродне убозтво.* Ти, Господи, зводив поселитися у вертепі* і, як дитина, годуєшся грудьми, бувши Творцем і Господом.* Тому приведені зорею мудреці приносять тобі дари, як Володареві створіння,* а пастухи й ангели дивуються і кличуть:* Слава на висотах Богові,* що йде, як людина, на землю родитися.
І нині: (г.2) Преблагословéнна ти, Богородице Дíво,* бо Воплóчений з тебе полонив ад,* покликав Адáма, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть, і ми ожили.* Тому, співаючи, кличемо:* Благословенний Христóс Бог наш,* що на це звóлив, - слава тобі.