вівторок, 15 січня 2013 р.

Змінні тексти на Вечірні неділя 13 січня 2013 року Божого

Вечірня (13 січня 2013 року Божого о 17:00) Обрізання господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа і пам’ять святого отця нашого Василія Великого архиєпископа кесарії Каппадокійської
 

Стихири на «Господи, взиваю я»
Стих: 3 глибин взиваю до тебе, Господи,* Господи, почуй мій голос.
(г. 4) Сходячи до людського роду, Спас наш,* восьмиденний по матері і безначальний по Отцеві,* дав себе вповити пеленами* і не відмовився прийняти тілесне обрізання.* Йому, вірні, заспіваймо: Ти Бог наш, помилуй нас.
 Стих: Нехай будуть твої вуха уважні,* до голосу благання мого.
Сходячи до людського роду, Спас наш,* восьмиденний по матері і безначальний по Отцеві,* дав себе вповити пеленами* і не відмовився прийняти тілесне обрізання.* Йому, вірні, заспіваймо: Ти Бог наш, помилуй нас.
Стих: Коли ти, Господи, зважатимеш на беззаконня,* то хто встоїться, Господи. Та в тебе є прощення.
Вселаскавий Бог не посоромився прийняти признаку законного всиновлення,* але дав , себе самого за взір та приклад усім на спасіння.* Ось бо Законодавець здійснює закон і пророчі сповіщення про нього.* Господи, що все підтримуєш долонею* і даєш себе вповивати пелюшками, - слава тобі!
Стих: Задля íмени твого надіюсь на тебе, Господи,* надіється душа моя на слово твоє; надіється душа моя на Господа.
Вселаскавий Бог не посоромився прийняти признаку законного всиновлення,* але дав , себе самого за взір та приклад усім на спасіння.* Ось бо Законодавець здійснює закон і пророчі сповіщення про нього.* Господи, що все підтримуєш долонею* і даєш себе вповивати пелюшками, - слава тобі!
Стих: Від ранньої сторожі до ночі,* від ранньої сторожі нехай уповає Ізраїль на Господа.
(г. 4, подібний: Покликаний був ти) Твоє Ім’я, отче Василію - царське,* і священство твоє царське,* бо ти пас святий Христовий народ - побожністю і знанням.* За те царським вінцем прикрасив тебе Цар царів і Господь усіх,* єдиносущний з Отцем* і споконвічний та співбезначальний Син.* Моли його, щоб спас і просвітив душі наші.
Стих: Бо в Господа милість і відкуплений велике в нього;* він визволить Ізрáїля від усього беззаконня його.
Зодягнений у святительську ризу, Василію,* ти радісно проповідував євангеліє царства,* передаючи для Церкви православне навчання.* Сьогодні й ми ним просвічені, визнаємо та славимо одне Божество,* нероздільне у трьох Особах: Отця Вседержителя, Єдинородне Боже Слово і Божественного Духа.* Моли його, щоб спас і просвітив душі наші.
Стих: Хвалíте Господа всі народи!* Прославляйте його всі люди!
Отче Василію!* Проживаючи з людьми на землі, як безтілесний,* ти перебував і жив разом з небесними хорами,* змагаючись за те,* щоб їх у тілі наслідувати* найчистішою світлістю твого життя.* Тож моли Христа Бога нашого,* щоб урятував від загроз і темряви незнання тих,* які насолоджуються твоїми богонатхненними повчаннями,* та просвітив душі наші.
Стих: Велике бо до нас його милосердя,* і вíрність Господа повíки.
(г. 3) Був ти помазаний благодатним миром, Василію богоявленний,* щоб євангеліє царства небесного священнодіяти.* Як пахуче Христове кадило,* ти наповнив вселенну пахощами пізнання.* Тому прийми добросердно молитву слуг твоїх* і випроси нам, що тебе вшановуємо, велику милість.
Слава: (г.8) Любителем премудрости був ти, Святий,* і розумно понад усе цінив у житті злуку з Богом,* постійно пам’ятаючи про смерть і перемагаючи стрйманістю тілесні пристрасті.* Наукою Божого закону ти зберіг незаймане достоїнство душі* та багатством чеснот підкорив духові все тілесне мудрування.* Тому ти знехтував тілом та й світом і його володарем.* Стоячи перед Христом, вимолюй душам нашим велику милість.
І нині: Вселаскавий Бог не посоромився прийняти признаку законного всиновлення,* але дав , себе самого за взір та приклад усім на спасіння.* Ось бо Законодавець здійснює закон і пророчі сповіщення про нього.* Господи, що все підтримуєш долонею* і даєш себе вповивати пелюшками, - слава тобі!
Стихири на Литії
(г. 3) Богоявленний Василію!* Ти своїм чистим життям прийняв у свою душу Христа,* що є джерелом життя,* і виточив для вселенної ріки побожних навчань.* Напоєні ними вірні діти Церкви * похвальними устами подяку приносять Богові,* що прославив пам’ять твою по віки вічні.
Був ти помазаний благодатним миром, Василію богоявленний,* щоб євангеліє царства небесного священнодіяти.* Як пахуче Христове кадило,* ти наповнив вселенну пахощами пізнання.* Тому прийми добросердно молитву слуг твоїх* і випроси нам, що тебе вшановуємо, велику милість.
Одягнений святительськими ризами, Василію,* ти в обороні Пресвятої Тройці став перед суддівським трибуналом,* готовий змагатися за віру,* і своєю страдницькою несхитністю осоромив гнів намісника,* що з безбожною лютістю грозив тобі муками.* Ти, Отче, їх не злякався і готовий був стати мучеником,* та прийняв вінець перемоги  від Христа,* що має велику милість.
Слава: Розлилась благодать з твоїх уст,* преподобний Отче,* і ти став пастирем Христової Церкви,* навчаючи духовних овечок вірувати* в Тройцю єдиносущну в єдинім Божестві.
І нині: (г. 8) Сходячи до людського роду, Спас наш,* восьмиденний по матері і безначальний по Отцеві,* дав себе вповити пеленами* і не відмовився прийняти тілесне обрізання.* Йому, вірні, заспіваймо:* Ти Бог наш, помилуй нас!
Стихири на стиховні
(г. 1) Божественна й священна бджоло Христової Церкви, всеблаженний Василію!* Озброєний жалом божественної ревности, ти подолав мерзьке богохульство єресей* і подав душам вірних солодкий скарб побожности.* Тому нині, перебуваючи в нетлінних оселях божественного раю, пом’яни і нас,* коли стоїш перед Тройцею єдиносущною.
 Стих: Усті мої висловлять премудрість,* і думки серця мого - розумні речі.
Усіх святих зібрав ти чесноти, отче Василію:* Мойсеєву лагідність, ревність Іллі,* Петрову ісповідь, Іванове богослов’я* і, як Павло, ти незмінно заявляв:* Хто слабкий, а я не слабкий?* Хтось спокушається, а я не розпалююся?* Тому, перебуваючи з ними,* моли, щоб спастися душам нашим.
Стих: Уста праведника виголошують премудрість,* і язик його говорить правду.
(г. 2) О священно появлений Василію!* Вивчивши природу речей і впевнившись у їхній минущості,* ти знайшов єдиного незмінного - найвищого Творця всесвіту* і радше до нього прихилився, відкинувши принаду минущого.* Тож молися, щоб і ми сповнилися Божою любов’ю.
Слава: (г. 6) Прийнявши з неба благодать чудодійности* і осоромивши своїми навчаннями оману диявольську,* ти, всеблаженний Василію, є славою й утвердженням святителів* та прикладом навчання усім преподобним.* Маючи сміливість до Бога,* моли його, щоб спаслися душі наші.
І нині (г. 8) Вселаскавий Бог не посоромився прийняти признаку законного всиновлення,* але дав себе самого за взір та приклад усім на спасіння.* Ось бо Законодавець здїйснює закон і пророчі сповіщення про нього.* Господи, що все підтримуєш долонею* і даєш себе вповивати пелюшками, - слава тобі!
Тропарі
Тропар Василія (г. 1) По всій землі пролунав твій голос* і вона прийняла твоє слово, яким ти побожно навчав;* ти пояснив природу створіння* звичаї людські впорядкував.* Царське священство, отче преподобний Василію!* Моли Христа Бога за спасіння душ наших. (2 р.)
(г. 1) На престолі вогненнім, перебуваючи на небі* з безпочатковим Отцем і божественним твоїм Духом,* благоізволив ти, Ісусе,* родитися на землі від непорочної Діви, твоєї  , Матері,* тому, як людина восьмиденна, прийняв  ти законну признаку.* Слава всемилостивому твоєму задумові!* Слава провидінню твоєму! Слава воплоченню твоєму, єдиний Чоловіколюбче!(1 р.)