суботу, 12 січня 2013 р.

Змінні тексти на утрені на неділю 13 січня


Утреня (13 січня 2013 року Божого о 8:00); неділя по Різдві Христовім; Глас 7; Пам’ять святих і праведних Йосифа Обручника, Давида, царя, і Якова, брата Божого
Тропарі
(г.  5) Знищив ти хрестом твоїм смерть,* відчинив розбійникові рай,* мироносицям плач на радість перемінив* і апостолам звелів проповідувати,* що воскрес ти, Христе Боже,* даючи світові велику милість. (2 р.)
Слава: (г. 4) Радісно звісти, Йосифе, богоотцеві Давидові про чудеса:* що ти бачив Діву як родила, з пастирями її прославив,* з мудрецями поклонився, прийнявши вістку від ангела.* Моли Христа Бога, щоб спас душі наші.
І нині: Різдвó Твоє, Христе Бóже наш, * засвітило свíтові свíтло розумíння: * в ньóму бо ті, що зóрям служили, від зорí навчилися * поклонятися Тобí – Сóнцю прáвди, * і пізнавáти Тебé – Схід з висоти. * Гóсподи, слáва Тобí.
Катизма 1.
Псалом 9.
Хвалитиму Тебе, Господи, усім серцем моїм,* розповім про всі Твої чудеса
Я буду радіти й веселитися Тобою,* - співатиму імені Твоєму, Всевишній.
Бо вороги мої назад повернулись,* спіткнулися, зникли перед лицем Твоїм.
Бо Ти Розсудив мій суд і мою справу,* Ти возсів на престолі – Суддя найсправедливіший.
Сідальний 1
З опечатаного гробу,* засяяв ти, Христе, як життя,* і при замкнених дверях* став між учнями, як воскресіння всіх,* через них обновляючи у нас праведного духа,* з великої твоєї милости.
Слава і нині: Маючи милосердя нам у допомогу* і бачачи нас на землі,* змилосердься, благословенна Богородице, над безпомічними людьми.* Молися, щоб ми марно не згинули,* і благай, як Добросерда, милосердного Бога,* щоб спасли ми душі наші, пресвята Діво.
Катизма 2.
Псалом 17.
Возлюблю Тебе, Господи, кріпосте моя!* Господи, моє пристановище, моя твердине, мій визволителю,* мій Боже, моя скеле, що до неї прибігаю.
Ти мій щит,* ріг спасіння мого, мій захисте!
Прославляючи, призиватиму Господи* - і від ворогів моїх спасуся.
хвилі смерти мене оточили* і погибельні потоки мене налякали
Сідальний 2
Життя в гробі спочивало,* і печаті на гробі покладено;* немов сплячого царя воїни сторожили Христа,* та й ангели прославляли безсмертного Бога,* а жінки кликали: Воскрес Господь,* що дає світові велику милість!
Слава і нині: Безупинно моли, Богородице Діво,* розп’ятого за нас і воскреслого Христа Бога нашого,* що скинув владу смерти,* щоб спаслися душі наші.
Іпакой:
Ти, Христе Боже наш,* що прийняв нашу подобу і тілом хрест перетерпів,* спаси мене воскресінням твоїм,* як чоловіколюбець.
Степенна пісня
Ти сіонський полон з обману напутив;* і мене, Спасе, оживи, спасаючи з рабської неволі.
Хто опівдні сіє посні болі зі сльозами,* той пожне снопи радости, завжди життєдайні.
Слава і нині: Джерело божественних скарбів у Святого Духа,* бо від нього премудрість, розум і острах.* Йому хвала і слава, шана і влада.
Прокімен: Псалом 9
Воскресни, Господи Боже мій, нехай піднесеться рука твоя; не забудь убогих твоїх ніколи.
Стих: Хвалитиму тебе, Господи, усім серцем моїм,* розповім про всі твої чудеса.
Канон
Ірмос 1: Велінням твоїм, Господи, вигляд землі прийняла водяна природа, що раніш вільно розливалася.* Тому, як по сухому, перейшов Ізраїль і заспівав тобі пісню перемоги.
Ірмос 3: Спочатку небеса всесильним Словом утвердив ти, Господи Спасе,* і вседіючим і божественним Духом усю силу їх.* На непорушному камені заповідей твоїх утверди мене.
 Ірмос 4: Ти, що лона Отця не покинув, на землю зійшов, Христе Боже.* Таємницю твого провидіння почули ми * і прославили тебе, єдиний Чоловіколюбче.
Ірмос 5: Ніч несвітла невірним, Христе,* вірним же просвічення в насолоді слів твоїх.* Тому я зранку молюся до тебе й оспівую твоє Божество.
Ірмос 6: Плаваючи на хвилях життєвих турбот, з кораблем потопаю у гріхах,* які мене викидають душогубному звірові.* Тому, як Йона, взиваю до тебе, Христе:* Із смертельної безодні визволи мене!
Ірмос 7: Піч, вогнем палаючу, давно колись юнаки росоносною показали,* єдиного Бога прославляючи і так взиваючи:* Вельмихвальний Бог батьків і препрославлений!
Ірмос 8: Неопалима купина, вогнем на Синаї огорнена,* Бога появила заїкуватому й гугнявому Мойсеєві;* а ревність до Бога трьох юнаків, не переможених вогнем, навчила співати:* Всі створіння Господні, Господа славте й вихваляйте по всі віки!
Пісня 9
 Ірмос: Не знавши тління, ти породила і всетворчому Слову тіло дала,* Мати пречиста, Діво Богородице, пристановище неосяжного,* оселе невмістимого Творця твого. Тебе величаємо!
Стих: Слава, Господи, святому воскресінню твоєму.
Нехай засоромляться ті, що, бачивши у Христі страждання тіла й силу Божества,* визнають односкладну природу, бо він, як людина, вмирає,* а встає, як Творець всього.
Стих: Слава, Господи, святому воскресінню твоєму.
Ви, що не віруєте у воскресіння тіл,* підіть до Христового гробу й переконайтеся,* що тіло Життєдавця було умертвлене та й знову воскресло на доказ остаточного воскресіння,* на яке ми надіємось.
Слава і нині: Не тройцю божеств, але осіб,* неодність осіб, а Божества почитаючи,* ми відокремлюємо тих, що її ділять,* але також поборюємо тих, що сміють зливати Тройцю в одне, бо її ми величаємо.
Світильний
Побачивши камінь відвалений від гробу, мироносиці втішилися,* бо побачили юнака, що сидів на гробі, який і сказав їм:* Ось Христос воскрес! Скажіть учням і Петрові:* Прийдіть вчасно на гору галилейську,* там він вам з’явиться, як і прорік був друзям.
Слава: Вшануймо, вірні, з Яковом, славним Богобратом, Давида богоотця, Йосифа ж божественного, обручника Богородиці; вони послужили Божественному Різдву у Вифлеємі-граді, побожно з ангелами, волхвами і пастирями пісню Йому співаючи як Богові і Владиці.
 І нині: Завітав до нас з неба Спаситель наш:* Схід із сходу.* І ми, що перебували в тіні й темряві,* знайшлй істину,* бо від Діви народився Господь.
Стихири на псалмі похвальнім
Стих: Щоб суд написаний над ними вчинити.* Це слава всіх його преподобних.
Воскрес Христос із мертвих і розірвав смертні окови.* Тож благовісти, земле, велику радість;* співайте, небеса, Божу славу!
Стих: Хваліте Бога у святині його,* хваліте його у твердині сили його.
Воскресіння Христове бачивши,* поклонімся святому Господу Ісусові,* єдиному безгрішному. Христовому воскресінню безперестанно поклоняємось,* він бо спас нас від беззаконь наших,* - святйй Господь Ісус,* що появив воскресіння.
Стих: Хваліте його за його подвиги великі,* хваліте його в його величі безмежній.
Що віддамо Господеві за все, що нам дав?* Задля нас явився Бог між людьми,* задля зотлілого єства Слово стало тілом і поселилось між нами:* для невдячних - доброчинець, полоненим - визволитель,* а тим, що в темряві - сонце правди;* на хресті - безстрасний, в аді - світло,* у смерті — життя і воскресіння заради упалих.* Закличмо до нього: Боже наш, - слава тобі!
Стих: Хваліте його звуком рогу,* хваліте його на гáрфі й на гуслах.
Як цар усіх і всесильний Бог,* брами адові знищив ти, Господи,* і владу смерти здолав своєю * силою,* і підняв мертвих, що уснули від віку,* * твоїм славним і божественним воскресінням.
Стих: Хваліте його на бубні й танком,* хваліте його на струнах і сопілці.
(глас 4, самогласний) Веселіться праведні, радійте небеса,* тремтіть радісно гори, бо народився Христос!* Сидить Діва, до херувимів подібна,* і тримає у своїх обіймах Бога Слово, що стало тілом.* Пастирі подивляють Народженого,* мудреці володареві приносять дари,* ангели ж співають:* Неосяжний Господи, - слава тобі!
Стих: Хваліте його на дзвінких цимбалах, хваліте його на гучних цимбалах.* Усе, що живе, нехай хвалить Господа.
Богородице Діво, що породила Спаса!* Ти знищила первісне прокляття Єви,* бо стала Матір’ю того, хто є вподобанням отця,* тримаючи в обіймах воплочене Боже Слово.* Це тайна незбагненна,* яку ми єдиною вірою всі звеличуємо, проголошуючи з тобою:* Невимовний Господи, - слава тобі!
Стих: Із себе перед зірницею породив я тебе* - клявся Господь і каятися не буде.
Прийдіть, прославмо Матір Спасителя,* що й після різдва залишилась Дівою!* Радуйся, духовний городе Царя і Бога,* в якому Христос, живши, довершив спасіння.* З Гавриїлом оспівуймо, з пастирями прославляймо, кажучи:* Богородице, моли того, що від тебе прийняв тіло,* щоб ми спаслися.
Стих: Сказав Господь Владиці моєму:* Засядь праворуч мене.
Отець змилувався, і Слово тілом стало,* а Діва народила Бога, що став людиною.* Зоря сповіщає, мудреці поклоняються,* пастухи дивуються, створіння ж радується.
Слава: (г. 8) Кров, і вогонь, і куріння диму, як чудеса на землі, передбачив пророк Іоіль: кров — це втілення, вогонь — Божество, і куріння диму — це Дух Святий, Який зійшов на Діву, і світ пахощами обвіяв. Велике таїнство Твого втілення, Господи, слава Тобі.
І нині: (г.2) Преблагословéнна ти, Богородице Дíво,* бо Воплóчений з тебе полонив ад,* покликав Адáма, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть, і ми ожили.* Тому, співаючи, кличемо:* Благословенний Христóс Бог наш,* що на це звóлив, - слава тобі.

Після Відпусту:
Слава і нині: (г. 2) Коли жінки з Марією прийшлй з миром,* журилися, як зможуть вони виконати своє бажання.* Але виявилося, що камінь був відвалений, * і божеський юнак, успокоюючи тривогу душ їхніх, сказав:* Встав Ісус Господь,* тому й проголосіть його учням - проповідникам,* щоб ішли в Галилею і побачили, що він воскрес із мертвих,* як життєдавець і Господь.