суботу, 26 січня 2013 р.

Змінні частини утрені на 27 січня 2013 оку Божого



(27 січня 2013 року Божого о 17:00); 34 неділя по Пятидесятниці; віддання свята Богоявлення;  святих преподобних отців, убитих у Синаї та Раїті; переставлення св.рівно-ап. Ніни, просвітительки Грузії; Глас 1.
Тропарі
(г. 1) Хоч запечатали камінь юдеї* і воїни стерегли пречисте тіло твоє,* воскрес ти, Спасе, на третій день,* даруючи життя світові.* Тому сили небесні взивали до тебе, Життєдавче:* Слава воскресінню твоєму, Христе,* слава царству твоєму,* слава провидінню твоєму, єдиний Чоловіколюбче! (2 р.)
Слава: і нині: (г. 1) Коли в Йордані хрестився Ти, Господи,* Троїчне з’явилось поклоніння,* голос Отця свідчив про Тебе,* називаючи Тебе улюбленим Сином;* Дух же у вигляді голуба потверджував ці слова.* Господи, що з’явився і світ просвітив, – слава Тобі
Катизма 1. Псалом 9.
Хвалитиму Тебе, Господи, усім серцем моїм,* розповім про всі Твої чудеса
Я буду радіти й веселитися Тобою,* - співатиму імені Твоєму, Всевишній.
Бо вороги мої назад повернулись,* спіткнулися, зникли перед лицем Твоїм.
Бо Ти Розсудив мій суд і мою справу,* Ти возсів на престолі – Суддя найсправедливіший.
Сідальний 1
Воїни, які стерегли твого гробу, Спасе,* обмертвіли від сяйва твого ангела,* що з'явився і звістив жінкам воскресіння.* Тому славимо тебе, переможця тлінности,* і припадаємо до тебе, воскреслого з гробу,* єдиного Бога нашого.
Слава і нині: Ми, що прибігаємо з любов'ю до твоєї доброти,* визнаємо тебе як Божу матір* і після родження справжню Діву,* бо в тобі ми, грішні, маємо заступницю;* в тобі, єдиній і всенепорочній,* ми знайшли в напастях спасіння.
Катизма 2. Псалом 17.
Возлюблю Тебе, Господи, кріпосте моя!* Господи, моє пристановище, моя твердине, мій визволителю,* мій Боже, моя скеле, що до неї прибігаю.
Ти мій щит,* ріг спасіння мого, мій захисте!
Прославляючи, призиватиму Господи* - і від ворогів моїх спасуся.
хвилі смерти мене оточили* і погибельні потоки мене налякали
Сідальний 2
Жінки, що вдосвіта прийшли до гробу,* побачивши явління ангелів, затремтіли;* їх здивувало чудо, бо з гробу засяяло Життя.* Тому, пішовши, звістили учням воскресіння:* що Христос, як єдиний кріпкий і могутній, ад полонив,* і підняв з собою всіх зотлілих,* знищивши хрестом страх перед засудом.
Слава і нині: Маріє, честигідне Владики пристановище!* Піднеси нас упалих у пропасть тяжкої зневіри,* провин і пригноблення,* бо ти для грішників спасіння і допомога,* і сильна оборона, та й спасаєш слуг твоїх..
Іпакой
Покаяння розбійника рай відчитало,* а плач мироносиць звістив радість,* що ти, Христе Боже, воскрес,* подаючи світові велику милість.
Степенна пісня
Коли скорблю, вислухай мій біль, Господи, - кличу до тебе.
В пустинників буває безперервне божественне бажання — бути здалеку від суєти світу.
Слава і нині: Святому Духові честь і слава, що належить Отцеві разом із Сином;* тому й оспівуємо Тройці єдину силу.
Прокімен: Псалом 11
Нині воскресну - мовить Господь; я дам спасіння тому, хто його прагне.
Стих: Слова Господні, слова чисті.
Канон
Ірмос 1: Твоя переможна правиця велично силою прославилась:* вона бо, Безсмертний, як всемогутня, противників стерла,* а ізраїльтянам у глибині новий шлях проклала.
Ірмос 3: Єдиний, що знаєш істоти людської немочі, бо милостиво ти її образ прийняв,* підкріпи нас з висоти силою, щоб співати нам тобі Святий:* Одухотворений храме невимовної слави твоєї, Чоловіколюбче.
Ірмос 4: Тебе, мов гору, благодаттю Божою покриту,* побачивши прозорливими очима, Авакум провістив,* що від тебе вийде Святий Ізраїлів, на спасіння наше й відновлення.
Ірмос 5: Просвітив ти, Христе, сяйвом твого приходу і хрестом освятив кінці світу;* просвіти ж світлом твого богорозуміння серця тих, що православно оспівують тебе.
Ірмос 6: Обняла нас найглибша безодня, і нема Визволителя.* Уважають нас як овець на заколення.* Спаси людей твоїх, Боже наш, бо ти для немічних сила й оновлення.
Ірмос 7: Тебе, Богородице, ми вірні визнаємо як полум'я духовне,* бо, як трьох юнаків спас Всевишній, так і цілий світ обновив, у твоїм лоні,* хвальний і преславний Бог батьків наших.
Ірмос 8: Юнаки ізраїльські в печі, мов у горні, ясніше від золота засяяли красою побожности,* співаючи: Благословіть, усі створіння Господні, Господа, і прославляйте його по всі віки.
Пісня 9
Ірмос: Образ чистого народження твого появила неопалима купина.* Тож нині молимось: Погаси розпалену на нас піч напастей,* щоб ми невпинно тебе, Богородице, величали.
Стих: Слава, Господи, святому воскресінню твоєму.
Як же то колись безбожні і непокірливі люди,* змовившись, виправдали гордого нечестивця,* а праведника, Господа слави, засудили на хрест?* Його ж ми достойно величаємо.
Стих: Слава, Господи, святому воскресінню твоєму.
Спасе, агнче непорочний, що взяв на себе гріхи світу!* Тебе, що воскрес на третій день,* разом з Отцем і твоїм божественним Духом прославляємо* і, як Господа слави, роздумуючи, величаємо.
Слава і нині: Спаси, Господи, людей твоїх, що їх придбав ти святою своєю кров'ю,* даючи благовірному народові перемогу над ворогами,* а Церквам твоїм спокій, задля молитов Богородиці, Чоловіколюбче.
Світильний
З учнями вийдім на гору галилейську,* щоб вірою побачити Христа,* як уділяє їм владу над усім горішнім і долішнім,* і повчімося, як Він вчить христити всі народи в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа,* і як обіцяє, що перебуватиме з тайнослужителями до кінця віку.
Слава і нині: Спаситель, як благодать й iстина,* появився у водах Йордану* i просвітив тих, які перебували в темряві й тіні,* бо прийшов i з’явився, як світло неосяжне.
Стихири на псалмі похвальнім
Стих: Щоб суд написаний над ними вчинити.* Це слава всіх його преподобних.
Оспівуємо, Христе,* твої спасенні страждання* і прославляємо твоє воскресіння.
Ти, що хрест витерпів і смерть подолав* та й воскрес із мертвих,* тихомирним учини наше життя, Господи,* як єдиний всемогутній.
Стих: Хваліте Бога у святині його,* хваліте його у твердині сили його.
Твоїм воскресінням, Христе,* ти полонив ад і воскресив людину,* тож сподоби нас чистим серцем* тебе оспівувати і прославляти.
Стих: Хваліте його за його подвиги великі,* хваліте його в його величі безмежній.
Прославляючи твій божественний прихід,* оспівуємо тебе, Христе,* бо ти народився від Діви і лишився нерозлучний від Отця,* постраждав як чоловік і добровільно витерпів хрест.* Ти воскрес із гробу, немов з весільної світлиці,* щоб спасти світ.* Господи, — слава тобі!
Стих: Хваліте його звуком рогу,* хваліте його на гáрфі й на гуслах.
Коли ти дав себе прибити на хреснім дереві,* тоді й згинуло вороже панування.* Створіння похитнулось зі страху перед тобою* і ад був полонений твоєю владою,* бо ти вивів з гробів померлих* і відкрив рай розбійникові.* Христе Боже наш, — слава тобі!
Стих: Хваліте його на бубні й танком,* хваліте його на струнах і сопілці.
(г. 1, самогласний) Засяяв світові Спаситель наш,* як світло від світла, з'явлений Бог.* Йому ми, люди, поклонімся.
Стих: Хваліте його на дзвінких цимбалах, хваліте його на гучних цимбалах.* Усе, що живе, нехай хвалить Господа.
Як нам, слугам, Христе,* достойно звеличити тебе – Владику?* Ти бо всіх нас відновив водою.
Стих: Море побачило те й кинулось тікати,* Йордан назад повернувся.
Хрещений рукою слуги у Йордані,* ти, Спасе наш, освятив води i зцілив пристрасті світу.* Велике таїнство твого явління.* Господи, чоловіколюбче, - слава тобі!
Стих: Що з тобою, море, що ти кинулось тікати,* і тобі, * Йордане, що ти назад повернувся?
Правдиве світло з'явилося i всіх обдаровує просвiченням.* Христос, вищий понад усяку чистоту,* хреститься з нами i дає воді освячення,* з цим же й очищення для душ.* Виглядає це по земному, в дiйсностi ж воно вище від небес:* через купіль – спасіння, а через воду – Дух;* в погруженні здійснюється наш висхід до Бога.* Чудні діла твої, Господи, - слава тобі!
Слава: (г.1) Господь став перед учнями, яких привів на гору,* щоб вознестися із землі.* Коли вони поклонились йому* і повністю збагнули дану їм владу,* він послав їх на ввесь світ проповідати небесне вознесіння.* Христос Бог, правдивий Спас душ наших, пообіцяв їм,* що перебуватиме з ними повіки.
І нині: (г.2) Преблагословéнна ти, Богородице Дíво,* бо Воплóчений з тебе полонив ад,* покликав Адáма, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть, і ми ожили.* Тому, співаючи, кличемо:* Благословенний Христóс Бог наш,* що на це звóлив, - слава тобі.