середу, 23 січня 2013 р.

Змінні тексти на Вечірні неділя 27 січня 2013 року Божого


Вечірня (27 січня 2013 року Божого о 17:00); 34 неділя по Пятидесятниці; віддання свята Богоявлення;  святих преподобних отців, убитих у Синаї та Раїті; переставлення св.рівно-ап. Ніни, просвітительки Грузії; Глас 1
 

Стихири на «Господи, взиваю я»
Стих: Виведи з в’язниці мою душу,* щоб дякувати імені твоєму.
Вечірні наші молитви* прийми, святий Господи,* і дай нам відпущення гріхів,* ти бо єдиний* у світі появив воскресіння.
Стих: Мене обступлять праведники,* бо ти добро мені вчиниш.
Оточіть, люди, Сіон* і обніміть його,* і віддайте славу в ньому Воскреслому з мертвих,* бо він Бог наш, що визволив нас* з беззаконня нашого.
Стих: 3 глибин взиваю до тебе, Господи,* Господи, почуй мій голос.
Прийдіть, люди, заспіваймо,* і поклонімся Христові,* прославляючи його з мертвих воскресіння,* бо він Бог наш, що визволив світ* від спокуси ворожої.
Стих: Нехай будуть твої вуха уважні,* до голосу благання мого.
Звеселіться небеса, загриміть основи землі,* гори весело співайте!* Ось бо Еммануїл наші гріхи на хресті прибив,* подавши життя, умертвив смерть,* і, як чоловіколюбець, Адама воскресив.
Стих: Коли ти, Господи, зважатимеш на беззаконня,* то хто встоїться, Господи. Та в тебе є прощення.
(г. 2, самогласний) Течія Йордану прийняла тебе - джерело;* Утішитель же зійшов у вигляді голуба.* Схиляє голову той, хто прихилив небеса,* i глина кличе до Творця:* Чому наказуєш мені тaкe, ти, що вищий вiд мене?* Я ж потребую твого хрещення.* О, безгрiшний Христе Боже наш, - слава тобi!
Стих: Задля íмени твого надіюсь на тебе, Господи,* надіється душа моя на слово твоє; надіється душа моя на Господа.
Вирiшивши спасти заблукану людину,* ти не відмовився прийняти вигляд слуги.* Бо вгодно було тoбі, Господевi й Богові,* прийняти задля нас те, що наше;* прийнявши, Спасе, тілесне хрещення,* ти сподобив нас прощення.* Тому кличемо до тебе: Христе Боже наш, - слава тобі!
Стих: Від ранньої сторожі до ночі,* від ранньої сторожі нехай уповає Ізраїль на Господа.
Нині прийшов Христос на Йордан христитися.* Нині Іван приторкається голови Владики.* Сили небесні зжахнулися, убачивши преславне таїнство:* море побачило і побігло, Йордан же бачив і повернувся назад.* І ми, просвітившись, виголошуємо:* Слава Богові, що з’явився і став видимим на землі* та світ просвітив.
Стих: Бо в Господа милість і відкуплений велике в нього;* він визволить Ізрáїля від усього беззаконня його.
Ти, Господи, вирішив здійснити все, що уклав від віку.* Від усього створіння прийняв ти служіння для своєї Тайни:* від ангелів – Гавриїла, від людей – Діву,* від небес – зорю, а від Йордану – воду,* в якій ти знищив людські беззаконня.* Господи, – слава тобі!
Стих: Хвалíте Господа всі народи!* Прославляйте його всі люди!
Побачивши Просвітителя нашого,* що просвiтлює кожну людину,* як він прийшов хреститися,* Предтеча радується душею і тремтячою рукою показує на нього та й мовить людям:* Ось той, хто спасає Iзраїля i визволяє нас із тління.* Безгрішний Христе Боже наш, - слава тобі!
Стих: Велике бо до нас його милосердя,* і вíрність Господа повíки.
Ангельські сили настрахалися,* побачивши, як Спас наш приймає хрещення вiд слуги,* а Дух Святий сходить, щоб дати йому свідчення,* і голос Отця почувся з неба:* Той, кого Предтеча хрестить рукою своєю* - це Син мiй улюблений, якого я вподобав.* Христе Боже наш, - слава тобі!
Слава: ти голову до Предтечі і потрощив голови зміям.* Вступивши в воду, всіх ти просвітив,* що славили тебе, Спасе, просвітителю душ наших.
І нині: (догмат г. 1) Прославмо Марію Діву:* Всесвітню славу, що вийшла від людей* і породила Господа,* небесні двері, ангельську пісню і вірних окрасу.* Вона бо стала небом і храмом Божества;* вона знищила перегороду ворожнечі,* установила мир і відкрила царство.* Тож, маючи в ній опору віри,* ми здобули оборонця — Господа, що народився з неї.* Отже кріпіться, Божі люди, кріпіться,* бо він переможе, як всемогутній.
Стихири на стиховні
Стражданнями твоїми, Христе,* ми визволились від страждань,* і твоїм воскресінням ми звільнилися від тління:* Господи, - слава тобі!
Стих: Господь царює,* у велич він зодягнувся.
Нехай радіє створіння, нехай веселяться небеса,* народи нехай плещуть руками з радости.* Бо Христос, наш Спаситель, прибив наші гріхи на хресті,* подолав смерть, життя нам дарував* і нашого праотця Адама упалого воскресив,* як чоловіколюбець.
Стих: Бо він утвердив вселенну,* і вона не захитається.
Бувши недосяжним царем неба і землі,* із-за твого чоловіколюб’я ти добровільно розп’явся.* Ад, стрінувши тебе внизу, засмутився,* але душі праведників, прийнявши тебе, зраділи* і Адам, побачивши тебе, Творця, в підземнім світі — воскреснув.* О, чудо! Як же то Життя всіх зазнало смерти?* Бо ти бажав просвітити світ, що кличе й промовляє:* Воскреслий з мертвих, Господи, слава тобі!
Стих: Домові твоєму, Господи,* належить святість на довгі літа.
Мироносиці жінки, несучи миро,* поспішно і з риданням прийшли до твого гробу,* і не знайшовши пречистого тіла твого,* від ангела довідалися про нове й преславне чудо,* та й говорили апостолам: Воскрес Господь,* який дає світові велику милість.
Слава і нині: (г. 6, самогласний) Іван, світлий свiтильник, зроджений з неплідної матері,* побачивши Христа – сонце з Дiви* - як просив, щоб його хрестити в Йорданi,* зi страхом i радістю закликав до нього:* Ти, Господи, мене освяти божественним твоїм явлінням.
Тропарі
Тропар: (г. 1) Хоч запечатали камінь юдеї* і воїни стерегли пречисте тіло твоє,* воскрес ти, Спасе, на третій день,* даруючи життя світові.* Тому сили небесні взивали до тебе, Життєдавче:* Слава воскресінню твоєму, Христе,* слава царству твоєму,* слава провидінню твоєму, єдиний Чоловіколюбче!
Слава: і нині: (г. 1) Коли в Йордані хрестився Ти, Господи,* Троїчне з’явилось поклоніння,* голос Отця свідчив про Тебе,* називаючи Тебе улюбленим Сином;* Дух же у вигляді голуба потверджував ці слова.* Господи, що з’явився і світ просвітив, – слава Тобі