вівторок, 3 грудня 2013 р.

Введення у храм Пресвятої Богородиці 4 грудня



ВЕЧІРНЯ
Стихири на «Господи, взиваю я»
Стих: 3 глибин взиваю до тебе, Господи,* Господи, почуй мій голос.
(г. 1, подібний: О дивне чудо) Радуймося сьогодні, вірні,* псалмами й піснями прославляючи Господа,* і вшановуючи його святу тінь - одуховнений Кивот,* що вмістив у собі невмістиме Слово.* Бо вона, ще малою дівчинкою, незбагненно приводиться до Господа,* і великий святитель Захарія радісно приймає її,* як Божу оселю.
 Стих: Нехай будуть твої вуха уважні,* до голосу благання мого.
Сьогодні одуховнений храм святої слави Христа Бога нашого,* єдина благословенна й пречиста між жінками,* приводиться до старозавітнього храму, щоб, у ньому жити.* З нею духом радіють Иоаким і Анна,* хори ж дівиць, оспівуючи й шануючи його Матір,* псалмами прославляють Господа.
Стих: Коли ти, Господи, зважатимеш на беззаконня,* то хто встоїться, Господи. Та в тебе є прощення.
Ти - сповіщена пророками,* слава апостолів, похвала мучеників* і всіх землян відродження, Діво - Мати Божа,* бо через тебе ми з Богом примирилися.* Тому шануємо твій вхід у храм Господній,* з ангелом усі співаючи тобі: Радуйся, Пречиста,* - що нас спасаєш молитвами твоїми.
Стих: Задля íмени твого надіюсь на тебе, Господи,* надіється душа моя на слово твоє; надіється душа моя на Господа.
Радуймося сьогодні, вірні,* псалмами й піснями прославляючи Господа,* і вшановуючи його святу тінь - одуховнений Кивот,* що вмістив у собі невмістиме Слово.* Бо вона, ще малою дівчинкою, незбагненно приводиться до Господа,* і великий святитель Захарія радісно приймає її,* як Божу оселю.
Стих: Від ранньої сторожі до ночі,* від ранньої сторожі нехай уповає Ізраїль на Господа.
(г. 4, подібний: Дав ти як знамено) Своїм божественним заступництвом* ти зберігаєш і покриваєш від ворожих нападів тих,* що з любов’ю святкують твоє преславне свято Входу в храм* і кличуть до тебе:* Ти наша кріпость і твердиня, і радість бопоподібна;* єдиний Син твій і Бог наш,* якому кланяємося і кажемо:* Ісусе всесильний,* спаси, як милосердний, душі наші!
Стих: Бо в Господа милість і відкуплений велике в нього;* він визволить Ізрáїля від усього беззаконня його.
Сьогодні, зібравшись побожно,* прославмо Богородицю:* Пресвята Діво! Велика твоя слава* і чудес твоїх глибока безодня!* Ти свята охорона і похвала,* і джерело ізцілень нам, що святкуємо твій празник.* Тож молимось, промовляючи:* Ісусе всесильний,* спаси, як Милосердний, душі наші!
Стих: Хвалíте Господа всі народи!* Прославляйте його всі люди!
Святими твоїми молитвами* укріпи й ласкаво захисти нас, Пречиста;* захорони перед страшними ворогами* святкують твій празник,*  щоб ми кликали до твого Сина:* Ісусе всесильний,* спаси нас,* як милосердний!
Стих: Велике бо до нас його милосердя,* і вíрність Господа повíки.
Своїм божественним заступництвом* ти зберігаєш і покриваєш від ворожих нападів тих,* що з любов’ю святкують твоє преславне свято Входу в храм* і кличуть до тебе:* Ти наша кріпость і твердиня, і радість бопоподібна;* єдиний Син твій і Бог наш,* якому кланяємося і кажемо:* Ісусе всесильний,* спаси, як милосердний, душі наші!
Слава і нині: Богоневісто Владичице! Після твого чудесного народження,* ти прийшла до Господнього храму, щоб у ньому виховуватися й освячуватися;* все небо здивувалося, що Дух Святий у тобі оселився.* Тому, Пречиста й Непорочна, на небі і на землі прославлена,* - спаси рід наш!
Стихири на Литії
(г. 1) Нехай радується сьогодні Боже небо!* І хмари нехай росять веселощі,* прославляючи предйвну величність Бога нашого!* Бо ось брама, що на схід сонця звернена,* - як було провіщено від неплідної народжена й обітом посвячена Богові,* приводиться сьогодні як непорочний дар до храму.* Нехай радіє Давид, граючи на гуслях і кажучи:* Слідом за нею приведуться до царя дівиці,* її другині приведуться у середину храму Божого,* всередину його святилища, щоб виховалась на оселю того,* хто перед усіма віками нетлінно народився від Отця* для спасіння душ наших.
(г. 4) Нині боговмістима святиня — Богородиця,* приводиться до храму Господнього,* і Захарія її приймає;* нині «Святе святих» радується,* і ангельський хор таїнственно ликує.* З ними і ми святково з Гавриїлом заспіваймо:* Радуйся, Благодатна!* З тобою Господь, що має велику милість.
Прийдіть, усі вірні,* і звеличаймо єдину Непорочну,* що оце приводиться до храму.* Бона пророками сповіщена* та перед віками передбачена Мати,* що останнім віком являється Богородицею.* За її молитвами, Господи, подай нам твій мир* і велику милість.
Слава і нині (г. 2) Сьогодні* всенепорочна Діва приводиться до храму,* - до оселі царя всіх Бога,* що всіх нас годує.* Сьогодні найчистіша святиня, як дитятко,* уводиться в найсвятіше місце.* Тож закличмо до неї з ангелом:* Радуйся, єдина благословенна між жінками!
Стихири на стиховні
(г. 3) Прийдіть з усіх кінців землі,* і радісно прославмо святий празник — Входу в храм Божої Матері,* бо вона молиться за нас,* здіймаючи руки до Сина!* Тому-то псалмами і духовними піснями* велично празнуємо з усіма святими.
Стих: Приведуться цареві дівиці слідом за нею,* і другині її приведуться тобі.
Вельми великою красою прикрасив тебе Бог,* бо в тебе на руках - Світло народів.* Ти єдине в його світлі уповання християнам,* помічниця тих, що в нужді й скорботах,* і пристань тих, що трудяться на морю.* Тож моли, щоб визволилися від напастей ми,* що з любов’ю оспівуємо твій святий празник.
Стих: Слухай, дочко, і споглянь* і прихили вухо твоє.
Твій празник, пресвята Діво чиста, прославляє безліч ангелів на небі і людський рід на землі,* бо ти стала матір’ю Творця всіх, Христа Бога.* Тому молимо тебе: Не переставай благати його за нас,* що на тебе у Бозі, поклали свою надію,* Богородице всеславна і вседіво.
Слава і нині: (г. 3)Очистивши наші помисли й розум,* і ми з ангелами світло торжествуємо,* співаючи Діві й Матері всіх царя,* Христа Бога нашого, Давидів псалом:* Воскресни, Господи, до твого відпочинку,* ти і кивот святині твоєї!* Бо Ти прикрасив її, Владико, як чудову палату,* і дав  своєму народові,* щоб її молитвами, немов владною силою,* провадити його й охороняти від супротивників
Тропарі
Тропар: (г. 4). Сьогодні проображується Боже благовоління* і спасіння людей проповідується:* у храмі Божому світло Діва з’являється і всім сповіщає Христа.* їй і ми врочистим голосом заспіваймо:* Радуйся здійснення задумів Створителя! (3 р.)