вівторок, 3 грудня 2013 р.

Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня)



УТРЕНЯ
Тропарі
(г. 4). Сьогодні проображується Боже благовоління* і спасіння людей проповідується:* у храмі Божому світло Діва з’являється і всім сповіщає Христа.* їй і ми врочистим голосом заспіваймо:* Радуйся здійснення задумів Створителя! (2 р.)
Слава і нині: (г. 4). Сьогодні проображується Боже благовоління* і спасіння людей проповідується:* у храмі Божому світло Діва з’являється і всім сповіщає Христа.* їй і ми врочистим голосом заспіваймо:* Радуйся здійснення задумів Створителя!
Катизма 2. Псалом 11.
Спаси, о Господи! Бо побожних дедалі менше, бо правда з-поміж людей зникла.
Брехню один одному точать, базікають облесливими словами й нещирим серцем.
Нехай Господь заціпить усі уста лестиві, язик велерічивий тих, що кажуть:
Нашим язиком ми чудеса появимо, в нас є губи! Хто пан над нами?
Сідальний 1
(г. 1) Плід праведних Якима та Ганни приводиться Богові до храму святого, дитятко тілом, охорона життя нашого. Ту, що благословив священик Захарій, всі ми, з вірою величаємо. Слава і нині: той самий
Катизма 3. Псалом 18.
Небеса оповідають славу Божу, і діло рук Його проголошує твердь небесна.
День дневі передає слово, ніч ночі об'являє вістку.
То не слова, не мова, яких би голосу не було чути:
по всій землі залунав їх звук, на край світу - їхні слова. На них він розіп'яв намет для сонця,
Сідальний 2
(г .4) Раніше зачаття Тебе, Чисту, Богові було присвячено, а коли народилася Ти на землі, як дар Йому, Тебе приведено було нині, щоб виконати обітницю батьків; у храмі ж святому, бувши з дитинства до нього з ясними свічками приведена, Ти, як істинний Божий храм, з'явилася оселею неосяжного і божественного Світа. Воістину величний прихід Твій, єдина Богоневісто і Вседіво. Слава і нині: той самий
Величання:
Величаємо тебе, пресвята Діво,* Богом вибрана Отроковице,* і вшановуємо твій вхід у храм Господній.
Стих: Великий Господь і хвальний вельми у місті нашого Бога, на горі святій його.
Стих: Преславні речі говорять про тебе, місто Боже.
Стих: Святий храм твій, дйвний у правді.
Стих: Ось Господні ворота, праведники ними ввійдуть.
Слава і нині:
Алилуя, алилуя, алилуя: Слава тобі, Боже! (3)
Сідальний:
(г. 8) Нехай радується Давид, співець, і веселиться праведний Яким з Ганною, бо від них походить святий плід, Марія світоносна, свічка божественна, і радується, входячи в храм, Та, що її, бачучи, благословив син Варахії і радісно взивав: «Радуйся, чудо світу всього».
Прокімен: Псалом 44 (г. 4)
Слухай, дочко, і споглянь, і прихили вухо Твоє.
Стих: Вилилось із серця мого слово благе.
стихира після Пс. 50
(г. 4) Сьогодні Боговмістимий храм, Богородиця,* до храму Господнього приводиться,* і Захарія її приймає;* сьогодні святеє святих радіє, і ангели таємно торжествують,* з ними ж і ми святкуємо сьогодні, і з Гавриїлом взиваємо:* радуйся, благодатна, Господь з Тобою,* ти маєш велику милість.
Канон
Канон (г. 4)
Ірмос 1: Відкрию уста мої і, Духом натхнений,* промовлю слово Цариці Матері,* і весело буду святкувати,* і чуда її прославляти.
Ірмос 3: Богородице, живоносне і невичерпне джерело,* той хор, який ти собі зібрала,* духовно укріпи і в божественній своїй славі вінків слави сподоби.
Ірмос 4: Ісус, Пребожественний,* що сидить у славі на Божому престолі,* зійшов, ніби на легеньких хмарах,* на руки пречисті,* і спас тих, що співають:* Слава, Христе, твоїй всемогутності!
Ірмос 5: Вжахнулось усе твоєї божественної слави,* ти бо, Діво, що мужа не знала,* мала в лоні Бога всевишнього,* і народила споконвічного Сина,* подаючи мир усім, що тебе величають.
Ірмос 6: Божественне це і всечесне справляючи свято Богоматері,* умудрені Богом, прийдіть,* у долоні заплещмо,* і народженого від неї Бога прославмо.
Ірмос 7: Не слугували створінню,* замість Творцеві, богомудрі, юнаки,* але, погрозу вогненну сміливо здолавши,* радувалися, співаючи:* Преславний Господи й Боже отців,* - ти благословенний!
Ірмос 8: Слухай, Діво Чиста!* Нехай Гавриїл скаже про раду Господню давню, істинну: Будь готова прийняти Бога,* бо через тебе Невмістимий між людьми замешкав.* Тому і я з радістю взиваю:* Всі створіння Господні,* прославляйте Господа!
Пісня 9

Канон — Пісня 9

приспів: Ангели, бачачи вхід Пречистої, здивувалися, як Діва ввійшла у святая святих.
Ірмос: (г. 4) Як одушевленного божого кивоту нехай ніяк не дотикається рука оскверненних. А уста вірних, голос ангела виспівуючи, Богородиці, невмовкаючи, з радістю нехай кличуть: Справді вище всіх Ти єси, Діво чиста.
Стих: Пресвятая Богородице спаси нас
Маючи пресвітлу красу чистоти душевної, Пречиста Діво, благодаттю Божою з неба освячена, Ти світлом вічним освітлюєш завжди тих, що з радістю взивають: «Істинно вища над усе Ти, Діво Чиста».
Стих: Пресвятая Богородице спаси нас
Оспівуючи Тебе, Давид виголосив, назвавши Тебе дочкою царевою, красою чеснот, що стоїть праворуч Бога, бачучи Тебе прибраною; тим, пророкуючи, взивав він: «Істинно вища над усе Ти, Діво Чиста».
Слава і нині: Як привела колись Ганна храм пречистий до Божого дому, то, з вірою взиваючи, промовила до священика: «Прийми Дитятко, що дав мені Бог, та введи в храм Творця твого, і, радіючи, співай Йому: всі творіння Господні, прославляйте Господа».
Світильний
Ту, що її колись провістили пророки, як посудину з манною, і жезл, і таблицю закону Божого, і гору невсічену, Марію Діву, з вірою прославимо, бо сьогодні вводиться Вона в найсвятіше місце, щоб приготувати Себе для Бога.
Стихири на псалмі похвальнім
Стих: Хваліте його за його подвиги великі,* хваліте його в його величі безмежній.
Свічконосиці діви, пречисту Діву врочисто проводжаючи, істинно пророкують будучину, бо, храмом бувши Божим, Богородиця у храм зі славою дівоцтва, бувши ще дитятком, уводиться.
Стих: Хваліте його звуком рогу,* хваліте його на гáрфі й на гуслах.
З обітниці святої й плодом почесним воістину з'явилася мирові Богородиця, вища над усе; Вона, побожно приведена до храму Божого, молитву батьків виконує під охороною Духа Святого.
Стих: Хваліте його на бубні й танком,* хваліте його на струнах і сопілці.
Небесним хлібом вірно вихована Діва — у храмі Господньому; народила бо світові хліб життя — Слово; Йому ж, як храм обраний і всенепорочний, предобручилась Ти Духом таємниче, обручена Богу і Отцю.
Стих: Хваліте його на дзвінких цимбалах, хваліте його на гучних цимбалах.* Усе, що живе, нехай хвалить Господа.
Нехай відкриваються двері богоприємного храму, храм бо Царя всіх і престіл нині зі славою всередину приймає; Іоаким приносить на освячення Господу Ним обрану у Матір Собі.
Слава і нині: (г. 2) Сьогодні до храму приводиться всенепорочна Діва, як оселя Царя всіх Бога, що всіх нас годує. Сьогодні найчистіша святиня, як трьохрічне дитятко, у найсвятіше місце вводиться; виголосимо ж їй, як янгол: «Радуйся, єдина межи жонами благословенна».
Після Великого славословя співаємо тропар