середа, 26 грудня 2012 р.

Змінні частини на Великій Вечірні у суботу 29 грудня





Вечірня (29 грудня 2012 року Божого); 30 неділя по Пятидесятниці; Неділя святих праотців; Глас 5; пам’ять святого пророка Даниїла та трьох отроків: Ананії, Азарії й Мисаїла.







Стихири на «Господи, взиваю я»
Стих: Виведи з в’язниці мою душу,* щоб дякувати імені твоєму.
Чесним твоїм хрестом, Христе,* ти диявола посоромив* і воскресінням твоїм жало гріха присмирив,* і спас ти нас від брам смерти.* Славимо тебе, Єдинородний.
Стих: Мене обступлять праведники,* бо ти добро мені вчиниш.
Того, що дає воскресіння людському родові,* ведено на жертву, немов ягнятко.* Його настрахались адські володільці і відчинилися брами плачу,* бо ввійшов Цар слави Христос, кажучи в’язням: Виходьте!* - а тим, що в темноті: З’явіться!
Стих: 3 глибин взиваю до тебе, Господи,* Господи, почуй мій голос.
Велике чудо! Творець невидимого* постраждав видимо з-за свого чоловіколюбства,* і воскрес як безсмертний * Тож прийдіть, племена народів,  і поклоніться йому,* бо його милосердям ми визволились з омани* і навчлись величати єдиного Бога в трьох особах.
 Стих: Нехай будуть твої вуха уважні,* до голосу благання мого.
(г. 8) Спогадуючи, вірні, сьогодні пам’ять Праотців,* прославляймо Христа Визволителя,* що звеличив їх між усіма народами,* і Господа, що, як могутній Владика, наявно зробив преславні чудеса* Через них він показав нам свою силу* - єдину, пренепорочну Божу Діву, Марію чисту, з якої виріс квіт - Христос,* що дав усім життя й невичерпну поживу, і вічне спасіння.
Стих: Коли ти, Господи, зважатимеш на беззаконня,* то хто встоїться, Господи. Та в тебе є прощення.
По всіх краях світу поширилась пам’ять Праотців,* сповнена істинним світлом й опромінена зорями благодаті.* Бо Христос, як промінне Сонце, засіяв з висоти* і здалеку веде з собою ясне сузір’я, яке він засвітив.* Наближається Різдво Богочоловіка у Вифлеємі,* тож вірою ликуймо, побожно оплескуючи його народження,* як хвалу передсвяткову.
Стих: Задля íмени твого надіюсь на тебе, Господи,* надіється душа моя на слово твоє; надіється душа моя на Господа.
Красуються славою божественної співучасти:* Адам радіє нині, як основа й сила мудрих Праотців;* співликує Авель і веселиться Енох;* радіє Сит із Ноєм, співає з патріархами славний Авраам,* а Мелхіседек бачить сьогодні чудесне народження.* Тому і ми, звершуючи пам’ять Христових Праотців,* молимось за спасіння душ наших.
Стих: Від ранньої сторожі до ночі,* від ранньої сторожі нехай уповає Ізраїль на Господа.
(г. 4) Чудний Даниїл, придбавши собі чисте серце,* як оселю Духа,* і ним просвічений, явно сповіщає майбутнє,* відзначений світлістю пророцтв,* та й ясно об’являє беззаконно пануючих царів сни потаємні.
Стих: Бо в Господа милість і відкуплений велике в нього;* він визволить Ізрáїля від усього беззаконня його.
Пророче чудний!* Підкріпивши тіло своє непослабним постом,* ти заткнув пащі левів,* а стоячи серед них і споглядаючи на предоброго Бога,* ти явився свобідний несказанною силою того,* що все творить преславно* - Спасителя душ наших.
Стих: Хвалíте Господа всі народи!* Прославляйте його всі люди!
Немов у холодку, серед вогню,* радіючи росою Духа, походжали Божі юнаки,* таїнственно прообразуючи в ньому Тройцю і Христове воплочення.* Як мудреці вони вірою погасили вогняну силу,* праведний же Даниїл появився смирителем левів.* Їхніми молитвами умолений, чоловіколюбний Спасе,* збережи і нас від невгасного вічного вогню* і сподоби, Господи, твого царства.
Стих: Велике бо до нас його милосердя,* і вíрність Господа повíки.
Немов у холодку, серед вогню,* радіючи росою Духа, походжали Божі юнаки,* таїнственно прообразуючи в ньому Тройцю і Христове воплочення.* Як мудреці вони вірою погасили вогняну силу,* праведний же Даниїл появився смирителем левів.* Їхніми молитвами умолений, чоловіколюбний Спасе,* збережи і нас від невгасного вічного вогню* і сподоби, Господи, твого царства.
Слава: (г. 6) Похвалімо, вірні, всіх Отців, що були перед Законом:* боголюбивого Авраама й Ісаака, зродженого з обітниці,* і Якова з дванадцятьма патріяхами та лагідного Давида,* вимолюючи для нас прощення від Христа Бога,* що у святих своїх славиться.
І нині: (догмат г. 5) Колись-то, в Червонім морі,* записано образ непорочної Вседіви.* Там Мойсей - ділитель води,* а тут Гавриїл - служитель чуда.* Тоді Ізраїль ішов глибинами, немов по суші,* нині ж Діва Христа зродила безсіменно;* море по переході Ізраїля лишилось непрохідне,* а Непорочна після народження Еммануїла зосталась нетлінною.* Боже вічний і предвічний, що появився людиною, - помилуй нас!
Стихири на стиховні
Тебе, Спаса Христа, що тіло прийняв і не розлучився від небес,* голосами й піснями величаємо.* Бо хрест і смерть ти прийняв за рід наш як чоловіколюбний Господь* і, скинувши адські ворота, третього дня воскрес ти,* спасаючи душі наші.
Стих: Господь царює,* у велич він зодягнувся.
З проколеного твого боку, Життєдавче,* ти вилив потоки життя і спасіння.* Прийнявши тілесну смерть, ти дарував нам безсмертя;* поселившись у гробі, ти, як Бог, нас визволив,* співвоскресивши з собою.* Тому кличемо до тебе:* Чоловіколюбний Господи, - слава тобі!
Стих: Бо він утвердив вселенну,* і вона не захитається.
Дивне твоє, Чоловіколюбче, розп’яття і схід до аду!* Бо ти полонив його і воскресив з собою колишніх в’язнів;* як Бог, відкривши рай, вчинив їх гідними його осягнути.* Тому й нам, що славимо твоє на третій день воскресіння,* дай очищення гріхів і зволь нам стати жителями раю,* як єдиний добросердий.
Стих: Домові твоєму, Господи,* належить святість на довгі літа.
Ти, Чоловіколюбче, що задля нас прийняв тілесні страсті* і воскрес на третій день з мертвих,* злікуй наші тілесні пристрасті,* підведи з тяжких прогріхів, і спаси нас!
Слава: (г. 3) Прийдіть, вірні, піснями вшануймо собор Праотців:* Адама праотця, Еноха, Ноя, Мелхіседека,* Авраама, Ісаака і Якова;* в Законі ж: Мойсея і Арона, Ісуса, Самуїла і Давйда,* з ними ж Ісаю, Єремію, Єзекиїла* і Даниїла й інших дванадцятьох,* разом же й Іллю і Єлисея та всіх інших:* Захарію і Христителя, і тих що сповіщали Христа* - життя і воскресіння роду нашого.
І нині: Загомонів весело гурток богомудрих юнаків* і проповідує земне народження Христове:* бо, як цінна роса, зійшов Господь і вчинив неопальною Родительку,* зберігаючи її непорочною і збагаченою божественними дарами.* Тому й боговгодний Даниїл тішиться та радіє,* бо ясно побачив висічений з гори Камінь* і з сміливістю молиться тепер за душі наші.
Тропарі
(г.  5) Рівнобезначальне з Отцем і Духом Слово,* що від Діви народилося на спасіння наше,*  прославмо, вірні, і поклонімся,* бо воно благозволило тілом зійти на хрест* і смерть перетерпіти і воскресити померлих* славним воскресінням своїм.
Слава: (г. 2) Величні діла віри!* Три юнаки посеред полум’я раділи, немов на водах відпочинку,* а пророк Даниїл, ніби овечкам, появився пастир левам.* їхніми молитвами, Христе Боже, спаси душі наші.
І нині: Праотців, задля їхньої віри, ти, Господи, визнав праведними* і через них зібрав ти з усіх народів Церкву.* Тепер вони сподобилися слави святих,* бо їхнім потомком є преславний плід - та, що безсімейно тебе породила.* їхніми молитвами, Христе Боже, помилуй нас.